Star Wars: Az ébredő erő kritika

Home » Star Wars: Az ébredő erő kritika

Star Wars: Az ébredő erő kritika

Star Wars - Az ébredő erő kritika
Jó lett Az ébredő erő, meg lehet nyugodni, nem kell idegesen rögtön legörgetni a cikk aljára. Most, hogy túl vagyok az IMAX 3D-s sajtóvetítésen (igen, az én durva anyámat), megnyugodtam. Olyan érzés, mint amikor túlestem az államvizsgámon, vagyis nincs több aggódás és félelem, csakis egyfajta könnyed euforikus állapot. Sikerült. J.J. Abrams megcsinálta azt, amit maga Lucas sem tudott véghezvinni három filmen keresztül: visszarepített minket az igazi Star Wars-univerzumba.

Star Wars: Az ébredő erő kritikaAki olvasgatja a kritikáimat, annak feltűnhetett, hogy nem igazán szeretem a 3D-s technológiát. Egyszerű parasztvakításnak tartom, ami nagyon ritkán tud valami pluszt adni. Most viszont megadtam magam a látványnak. Nem tudom, hogy mekkora a differencia a „sima” 3D és az IMAX között, de engem a látvány rögtön magába szippantott és nem eresztett. Ahogyan maga a film is. Végre ez az, az igazi filmélmény, amikor teljesen át tudod magad adni a mű élvezetének.

Gyönyörű, pörgős esemény – és akciódús, amilyennek lennie kell. Ha hatszor nem lúdbőröztem Az ébredő Erő nézése közben a zene, vagy a látvány miatt, akkor egyszer sem. A zene többnyire retrospektív, vagyis két jól ismert tétel is felcsendül. Sajnálatomra a birodalmi induló viszont nem, de elismerem, hogy az annyiban jogos, hogy már nincs Birodalom. A többi aláfestő muzsikával nincs baj, remekül illeszkednek a látottakhoz, csak éppen egyik sem túl karakteres. Sok rosszat el lehet mondani a Baljós árnyakról, de azért azt ismerjük el, hogy még ott is sikerült maradandót alkotni ilyen téren.

Apropó, ha nincs Birodalom, akkor mi van helyette? Első Rend, az van. Róluk nehéz bármit is mondani, mert egyszerűen olyanok, mint egy jogutódszervezet, tehát igazából egy Birodalom 2.0-ról van szó. Lázadók helyett meg van Ellenállás. Azt ne kérdezzétek, hogy ez hogy lehet, mi van a Köztársasággal, a galaktikus békével meg miegymással, mert én se tudom rá a válaszokat. A Jedi visszatér után ugyanis van egy 30 éves lyuk, amit nem igazán akartak a készítők betömni. Kérdés, hogy kell-e egyáltalán, ha cserébe elvarázsolnak minket.

Mert azt is felróhatnám hibának, hogy Abrams első körben pofátlanul biztosra ment és a jól ismert dramaturgián semmit, de semmit nem változtatott. Már a kezdéskor kicsit feszengtem emiatt: birodalmiak első rendiek lerohannak egy békés tábort, elfogják az egyik főszereplőt (Poe-t – Oscar Isaac), aki előtte a droidjában (BB8) elrejt egy térképet, ami nagyon fontos az Ellenállásnak. Aztán a kis übercuki droid egy sivatagos bolygón vándorol, míg nem talál egy kitörni akaró szerencsétlenre, akivel összebarátkozik. Ismerős? Az Új remény kezdése még megvan?

A folytatás is ugyanaz: ez a „szerencsétlen” az egyik új főhősnő, Rey (Daisy Ridley) végül találkozik Han Soloval (na mégis ki alakítja?) és Chewbaccával, akik elviszik az Ellenálláshoz és majd együtt felrobbantanak… valami nagyot. (A többi párhuzam spoiler lenne.)

Star Wars: Az ébredő erő kritikaAz az ördögi mindenben, hogy a film nézése közben én mindezt egyszerűen leszartam. Mosollyal az arcomon élveztem a manipulációjukat, azt, hogy a nosztalgikusérzéseimre és a vágyaimra hajaztak. Öröm látni a régi szereplőket, akik ráadásul nem hatnak nyomasztóan az újakra, megvan a maguk helyük. Egyedül a Han-Csubi páros kap nagyobb szerepet, akit viszont ez zavar, az az Erő rossz oldalán áll…

Ha már a Sötét oldal: Kylo Ren (Adam Driver) nem egy Darth Vader, annak ellenére, hogy ez eddig a legkomplexebb vörös fénykard-pörgetős gazember (szándékosan kerültem a „sith” kifejezést, mert nem az). Van benne potenciál, csak itt még túl heves és fiatal. Vader, ha dühös volt, akkor sztoikus nyugalommal fojtogatott, míg Kylo csak kaszabolja a díszletet. Ráadásul egyedül nála éreztem azt, hogy rossz embert választottak szinkronhangnak, a többiekhez azért jókat választottak.

Az előzetesen sokat kritizált feka ex-rohamosztagos, Finn (John Boyega) viszont telitalálat. Imádom. Laza, csibészes, és csak akkor hősies, ha nőről van szó. Amúgy meg tele van félelemmel és bizonytalansággal, amivel teljesen emberközelivé tették a karakterét. Azért lássuk be, hogy anno Luke már-már nyomasztóan szent volt néhol. Mi több, Finn még kifejezetten vicces is, csak úgy ontja magából az egysorosokat. Egyébként az egész filmről elmondható, hogy humoros, ennél fogva a súlyosabb pillanatok (van azért 1-2) úgy tudnak hatni, mint egy gyomorszájon vágás.

Nincs erőltetett, nehezékként súlyosodó szerelem sem! Van persze egy leheletnyi finom romantikája, de az ugyanolyan erősségű, mint amit a klasszikus trilógiában láthattunk.

A végére sok kérdés maradt fenn, ami rendben is van, hiszen már az elején tudni lehetett, hogy a Disney egy új trilógiában gondolkodik. Az irány jó, most már csak annyi a kívánságom, hogy a következő részben hagyják el a biztonságos komfortzónát és próbáljanak valami Birodalom visszavághoz hasonlóan elrugaszkodott történetet összerakni.Az olvasónak meg azt tanácsolom, hogy minél hamarabb nézze meg, és ha van rá keret, akkor 3D-ben. Az internet ugyanis maga a Sötét oldal és tele van undorító troll-lal, akik akár egy félmondatnyi spoilerrel is tönkre tudják tenni az élményt. Mert bizony fel lehet készülni komoly meglepetésekre!

Szerintem: 

Hazai bemutató: 2015. december 18.

Forrás és fotó: Forum Hungary7 hozzászólás

 1. alexkenji 2016-04-26 at 10:04

  Sajnos távol állt attól, aminek lennie kellett volna. Örültem, meredt szemekkel néztem végig, mint nagy Star Wars rajongó, meg otthon is kétszer, de sehogy sem ugyanaz.
  Közel sem lett olyan jó, mint a régi 3. Már nem is várom annyira a folytatását (a nagy 8. részét) mint ezt vártam. Teljesen kiábrándultam.
  Tetszeni tetszett, de ennél még a ezelőtti három, mármint az utána legyártott első három rész is jobb volt.
  Persze tetszett, kíváncsi vagyok, érdekel az egész, és nyilván a következő részben végre lesznek már jó kis lézerkard harcok.
  A 3D-ről annyit, hogy megérte többet fizetni miatta, voltak lélegzetelállító hajós, meg egyéb effektek.

  Aki nem nézte még meg, vagy azt mondja hogy sz@r az hasonlítsa hozzá a többi mostanihoz.

 2. KZ 2016-01-07 at 01:53

  “a világos részeknél zavaró, függőleges sávokat láttam a vásznon” – szerintetek ez miert van? en is lattam pl. Arena-ban, IMAX 3D-ben + ugy remlik mar a trailer-eknel is ilyen volt (mas mozikban / termekben is) – szerintem elegge zavaro

 3. Kisfaludy Balázs 2015-12-29 at 15:59

  Pár órája jöttem ki három (12, 15, 18) gyerekemmel a moziból, meglehetősen csalódottan. A fimet IMAX-ban néztük. Még nem ülepedett le teljesen az “élmény”, de pár dolgot megosztanék, a teljesség igénye nélkül.
  A látvány és a zene szuper volt, bár a világos részeknél zavaró, függőleges sávokat láttam a vásznon, de nem ez zavart.
  Szerintem a történet csapnivaló plágiuma az eredeti részeknek, szánalmas és gyenge a főgonosz, az új SW univerzum pedig kaotikus és érthetetlen. ( Ezért harcoltak a lázadók annó? ) A régi hősök felesleges díszletek, az újak meg kb. annyira hitelesek, mint egy rajzfilmfigura.
  A film tele van baromságokkal (persze tudom, nem a realitást kell keresni egy sci-fi mesefilmben), pl. az Első Rend Vader-koppintása vívogat a széthulló Halálcsillag-koppintáson a Finn-Rey párossal… A 12 éves kisfiam csak annyit mondott, hogy gagyi (ettől csúnyábban fogalmazott) a főgonosz, és Vader valószínűleg a levegőben összegyűrte volna a zöldfülű ellenfeleit, mint egy zacsi ropit, még a kardját sem vette volna elő.
  Vagy gondoljunk a Falconos jelenetre, amikor Rey, aki ugye nem pilóta, a bazi nagy Sólyommal kimanőverezte a képzett TIE-vadász pilótákat egy romboló roncsában.. És persze egyből Soloékhoz repült a Falcon, és véletlenül Luke kardja is ott volt a kocsma alatti pincében, ahová hőseink útja vezetett, stb.
  Mivel a cselekmény egy gyenge utánzata a nagy elődnek, teljesen kiszámítható és meglepetés-mentes volt, gyerekeim mondák, hogy folyton deja vu érzésük volt a film nézése közben.
  Leporolták a régi kliséket, és az ismert sztorit újracsomagolva a képünkbe nyomták 3D-ben.
  Szerintem ez a film a sokat fikázott előzmény-filmek színvonalát sem érte el.
  Nyilván nem rossz film, de jó se. Az alkotók magasra tették maguknak a lécet, világraszóló titkolózás és epikus trailerek fokozták a végletekig a régi és új rajongók kíváncsiságát. Nem kellett volna. mert Miki egér nem éri fel a lécet.
  Remélem, a többi rész jobban sikerül, de számomra ez volt az utolsó Csillagok háborúja film, amiért pénzt adtam ki.

 4. Illés Heni 2015-12-22 at 22:35

  Kérünk minden kommentezőt, hogy kultúrált stílusban nyilvánítson véleményt! Köszönjük: MovieAddicts cspata

 5. Tóth Zoltán 2015-12-22 at 16:04

  Ez volt jó? Ez egy kalap szar volt, nem Star Wars. A teljes univerzum szégyene, egy egyszerű koppintása a 4-6 résznek.
  Köszönjük Walt Disney, hogy ezt is tönkre tetted, és a nyakunkba zúdítottál egy ilyen szart.

 6. Illés Heni 2015-12-22 at 15:24

  Köszönjük a lénygretőrő fogalmazást, és véleményt Kedves István!
  MovieAddicts csapata

 7. Kovács István 2015-12-22 at 12:02

  jó lett?
  akkor te még nem láttál jó filmet,baromarcu

  meglepetés?
  az volt..főleg az anyázó-zúgolódó nézők…

A Te véleményed is számít!

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..

%d blogger ezt szereti: