Lengemesék kritika

Home » Lengemesék kritika

Lengemesék kritika

By |2018-04-11T19:30:47+00:002017 május 1st|Categories: Kritika|Tags: , , , , , |2 hozzászólás

Lengemesék kritikaBerg Judit (Bartos Erika – aki esetében a színvonalat inkább ne firtassuk – mellett) a kortárs magyar gyerekirodalom legnépszerűbb és legtöbbet olvasott szerzője. Jól ismert sorozata a Lengemesék, amiből nem is olyan régen animációs sorozat készült Pálfi Zsolt rendezésében. Most pedig megérkezett a Lengemesék – Nádtengeri nyár című mesekönyv egész estét rajzfilmváltozata, a LengemesékNyár a Nádtengeren. Hogy a cím ilyen formán való megváltoztatását mi indokolta az rejtélyes, de végtére is mindegy. Sok minden más viszont „változatlan”. Berg Judit, a szerző forgatókönyvíróként vett részt a munkálatokban, illetve az illusztrációkat készítő Timkó Bíbor rajzai a filmvászonról is (újra) letekintenek ránk.

A történet egy mesebeli tavon játszódik, ahol a lengék vigyázzák és védik a természetet. A kicsi, zöld humanoidok ügyelnek a kacsák tojásaira, őrzik a kis ebihalakat és távol tartják a mindent elcsenő hattyúkat. Fő ellenségeik a kicsi, vörös harácsok, akik nem dolgoznak, helyette szemetelnek és lopnak. Füttyös Vilkó egyike a kis lenge-gyerekeknek. Nagy bánat, hogy haja még mindig zöld. Pedig idővel a lengék fürtjei bebarnulnak. Ez a jele annak, hogy már elég érettek arra, hogy felvegyék őket az őrzők közé. Ami után már madárháton lovagolva, buzogánnyal a kezükbe védhetik a Nádtengert. Mégis, amikor a tó nagy veszélybe kerül akkor Vilkó az egyetlen, aki képes megmenteni Lengevárat és a vízi élővilágot.

Lengemesék kritikaGyerekeknek szóló, kedves és tanulságos rajzfilmről van szó. Nagyon jó lenne szeretni. Mégsem lehetséges. Akárhonnan is nézem, a Lengemesék egész egyszerűen rossz. Az ok szimpla. Egy óvodásoknak, kisiskolásoknak írt, sok részletben felolvasott, közel 120 oldalas könyvet nem lehet egy (stáblistával együtt) hatvankét perces mozifilmbe beletömöríteni. A Berg Judit művéből készült adaptáció zsúfolt, rengeteg történetszál van, amit nagyon nehéz követni. (4-5 évesen még nehezebb lehet). Ez miatt a történet hamar kifullad és érdektelenségbe torkollik. Több olyan szál is van, ami a kezdetekkor nagy lehetőséget rejt magában, aztán valahogy elfelejtődik. Ilyen például Vilkó apjának a kérdése. Az első harmadban gyakran emlegetik titokzatos eltűnését. Azt is felvetik, hogy a harácsok földjére jutva veszett nyoma. A néző joggal várna, hogy találkozunk vele, amikor Vilkó is eljut a pici, vörös lényekhez. De nem. A megsérült kecskebéka története sem áll össze kerek egésszé a végére.

Lengemesék kritikaMaga a történet a legkommerszebb, leginkább unalomig koptatott mese-sablonokból van összerakva. Például a legkisebb viszi a legtöbbre, vagy a bölcs nagyapó mindig segít. De a modern gyerekirodalom paneljei is megjelennek. A természet védelme előkerül (hogy mennyire szofisztikátlan és hitelesen az már kérdéses), illetve a „minden könnyen és szépen megoldódik” – befejezés sem maradhat el. (Itt most mesékkel foglakozó pszichológusok vérre menő vitákat folytathatnának arról, hogy mennyire pozitív, ha a rossz nem nyeri el méltó büntetését a történet végén…) Az egész történet előre kiszámítható és minden fantáziát nélkülöző, legalábbis felnőtt szemmel biztosan.

Sok rosszat írtam, de a film legnagyobb kritikusának nem magamat, hanem saját gyermekeimet tekintem. A hét éves fiam tíz, az öt éves lányom tizenkét perc után vitette ki magát a moziteremből, azzal a felkiáltással, hogy ők ezt nem bírják nézni. Nem lenne igazságos, ha nem írnám le, hogy rajtuk kívül az összes gyerek végignézet a Lengemeséket. Lehet, hogy nekik még tetszett is. És igazából csak ez számít. Az, hogy én közel a negyvenhez, mit írok, az sokadagos.

Szerintem: 

Hazai bemutató: 2017. április 27.

Forrás és fotó: Vertigo Média

2 hozzászólás

 1. Leode 2018-12-08 at 08:55

  Kedves Saci, sajnos nem értetted meg a Lengemeséket – a vélemény szabad. A mese, mint mozis/televíziós műfaj, az 5-6 éves (vagy akár még kisebb) korosztálynak onnan indul, ahonnan a Lengemesék. Minden más “hivatalosan” túl sok egy kisgyermek fejlődő idegrencerének, leleki világának. Ez hatványozottan igaz majdnem minden Disney mesére, a mesetvkre, stb. Ez a film hiánypótló, mert lehet nem szeretni – ez ízlés, ami egyéni – de kárt nem okoz, és ha egy gyerek unja, az csak azért lehet, mert a vibráló, fejet túltöltő mesének akusztikus és vizuális zajcsomagokat vesz mintául, amelyek több mint felét nem érti, csak agyi stimulációnak használja, amelytől az esetek többségében agresszív lesz (üt, hisztizik, követel, undok). Így könnyen lehet egy szakmailag hibátlan Lengemesék unalmas, és “rossznak” kikiáltott, holott pont minden feltételezett hibája ellenére is tökéletes – az egyetlen magyar kortárs animációs film, aminek még a Vekerdy és Popper is örül, örülne.

 2. F. Zoltan 2017-05-03 at 16:41

  Kedves Rácz Sarolta!

  Érdekes írás.
  Legfőbb indoknak ami miatt konkrétan rossznak jellemezte a filmet, azt vetette fel, hogy egy 120 oldalas könyvet nem lehet 62 percbe sűríteni. Ebből nekem egy dolog azonnal nyilvánvalóvá vált:
  Ön nem olvasta a könyveket (ezáltal a történeteket sem ismeri). Igen, könyveket, mert nem egy, hanem két kötetből lett összeszőve, a tavaszi, illetve a nyári részből (80+116 oldal). Ha olvasta volna, pontosan tudná, hogy több, nem feltétlenül összefüggő történetből áll, azaz ha kimaradnak belőle részek, akkor sem veszít semmit a néző, ebbe a filmbe szemmel láthatóan csak azok a történetek kerültek bele, amik összefűzhetőek, és azokból is csak annyi, amennyi feltétlenül fontos.

  Kíváncsi lennék mitől zsúfolt, mi az a rengeteg történetszál, amit nem lehet követni?
  Egy fő történetszál van, amin folyik végig a történet, az események pedig egymáshoz kapcsolódnak.

  A kecskebéka története miért nem egész?
  A harácstámadás miatt megsérül, így nem nő az egyik lába, pedig szeretne Vilkoval részt venni a békaderbin. Később megbántódik amiatt hogy csúfolják, emiatt elmenekül, s közben elfogják a harácsok. Emiatt Vilko bemerészkedik harácstanyára hogy kimentse, ami sikerül is, és együttes erővel verik vissza a harácsok támadását. Végül Sulyom királytól azt kéri Vilko, hogy hadd vehessen részt a békaderbin Táltossal, mert készít neki egy műlábat. Ezt az engedélyt meg is kapja, így végül teljesül kettejük vágya. Szerintem eléggé kerek.

  Lehet hogy Önnek unalomig koptatott mesesablonokból épül fel, de egy akár négy-öt éves gyerek számára biztos nem az. A film pedig a legkisebbekhez szól, azért sincs rajta korhatár.
  Egyébként miért baj, ha azt szűri le a kisgyerek, hogy a legkisebb, azaz akár ő maga is elérheti a célját?
  Miért baj az, ha azt látja a kisgyerek, hogy a bölcs nagyapó mindig segít, hogy a nagyszülő (család) tapasztalata segítheti a megoldhatatlannak tűnő problémákban?
  „minden könnyen és szépen megoldódik” ?!? Kegyed is kijött a 12. perc után?

  És közben kimondta a lényeget is: “Az egész történet előre kiszámítható és minden fantáziát nélkülöző, legalábbis felnőtt szemmel biztosan.” Felnőtt szemmel !!! Ismétlem, nem felnőtteknek készült, hanem a legkisebb korosztálynak, akit esetleg pont összezavarna egy megcsavart történet. Na akkor nem lenne számukra nyomon követhető.

  És persze még egy lényegeset megemlített. Az Ön két gyerekén kívül mindenki végignézte. Amikor én voltam vetítésen, az a több mint kétszáz (!!!) gyerek a Corvin mozi 460 fős termében jól hallhatóan izgulta végig az egész filmet.

  Legközelebb ha kritikát ír, legalább legyen következetes, és ne csak vaktában húzogasson le mindent!
  (“Az egész történet előre kiszámítható és minden fantáziát nélkülöző” “zsúfolt, rengeteg történetszál van, amit nagyon nehéz követni.”)
  (“Gyerekeknek szóló, kedves és tanulságos rajzfilmről van szó.” “Akárhonnan is nézem, a Lengemesék egész egyszerűen rossz.”)
  stb.

  Kíváncsi lennék ezek után melyik az a kisgyerekeknek szóló animációs film, amit jó szívvel ajánlana, és tökéletesnek tart.

  És végezetül, nem sokadlagos hogy Ön mit ír, lévén nem a baráti körében mondja el a véleményét, hanem egy olyan oldalon, amit jó esetben akár több ezren is olvashatnak.
  (és azért érdemes lenne a helyesírásra is odafigyelni…)

A Te véleményed is számít!

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..

%d blogger ezt szereti: