7 v茅rfagyaszt贸 nap
A 7 v茅rfagyaszt贸 nap igaz t枚rt茅netet dolgoz fel: 1976. j煤nius 27-茅n a Palesztin N茅pi Felszabad铆t谩si Front fegyveresei 茅s n茅met sz茅ls艖balos terrorist谩k elt茅r铆tett茅k az Air France Tel-Avivb贸l P谩rizsba tart贸 j谩rat谩t. A g茅p a(z 1972-es m眉ncheni m茅sz谩rl谩st ny铆ltan 眉nnepl艖) dikt谩tor, Idi Amin Dada Ugand谩j谩ban, az entebbei rept茅ren landolt. A terrorist谩k palesztin fegyveresek szabadon bocs谩t谩st szerett茅k volna el茅rni. Izrael 谩llam sz铆nleg bele is ment a t谩rgyal谩sokba, de k枚zben a h谩tt茅rben megszervezett egy mer茅sz t煤szment茅st. Jos茅 Padilha聽r谩j枚tt, hogy van valami, ami a (szak茅rt艖k szerint zseni谩lis) katonai akci贸n谩l is izgalmasabb. A sz茅ls艖s茅ges tettek elk枚vet艖i 茅s az azokra v谩laszokat ad贸k cselekedeteinek sz眉ks茅gszer疟en er艖teljesnek 茅s egy茅rtelm疟nek kell lenni眉k, de megannyi motiv谩ci贸, helyzet茅rtelmez茅s, bizonytalans谩g, vagy ak谩r ellent茅t is megtal谩lhat贸 k枚reiben. A c茅lrat枚r艖, hat谩rozott tettek m枚g枚tt ott lapul a bizonytalans谩g, a k茅tely 茅s semmi nem egy茅rtelm疟, holott tal谩n a felsz铆n ezt mutatja.A 7 v茅rfagyaszt贸 nap els艖sorban a k茅t n茅met elk枚vet艖, Wilfried B枚se (Daniel Br眉hl) 茅s Brigitte Kuhlmann (Rosamund Pike) szempontj谩b贸l l谩ttatja az esem茅nyeket. Wilfred, a tulajdonk茅ppeni 鈥瀎艖h艖s鈥, szem茅lye is er艖s gondolkod谩sra k茅szteti a n茅z艖t. A fi煤 val贸di eszmei ember, tipikusan az a szem茅ly, akiben a nemes gondolatok 茅s az erk枚lcsi nihil tal谩lkozik. 艕t is, mint annyi m谩s forradalm谩rt, az a meggy艖z艖d茅s vitte t茅v煤tra, hogy a meggy艖z艖d茅sek茅nt vallott eszme 茅rdek茅ben b谩rmit elk枚vethet. A sz谩m谩ra 枚rd枚ginek tartott, de az茅rt biztosan nagyon kellemes nyugat-n茅met kapitalizmus vil谩g谩ban nagyj谩b贸l szabadon sz贸nokol a forradalmi gy艖zni akar谩sr贸l, de 鈥灻﹍esben鈥, szemt艖l-szembe a t煤szokkal m谩r visszavesz hev眉let茅b艖l, sokszor 艖 is gondolkod贸ba esik. N艖i t谩rsa ink谩bb elvakult, ink谩bb irracion谩lis. (艕 鈥瀌obja be鈥 egy besz茅lget茅sbe, hogy Ulrike Meinhof nem 枚ngyilkos lett, hanem meg枚lte a n茅met 谩llam 茅s ez a sors v谩r r谩juk is, ha az NSZK-ban maradnak.) De mindkett艖j眉kben ott 茅g a bizonytalans谩g, a rossz 茅rz茅s, a tal谩n b疟ntudatnak is nevezhet艖 茅rz茅s, hogy n茅metk茅nt r茅szt vesznek zsid贸k ellen ir谩nyul贸 akci贸ban.
7 v茅rfagyaszt贸 nap
Sem Brigitte, sem B枚se nem tud kil茅pni Nyugat-Eur贸p谩ban szocializ谩l贸dott 茅n眉kb艖l. 脡s itt ker眉lnek szembe palesztin t谩rsaikkal. 艕k ugyanis nehezen viselik a k眉l枚nb枚z艖 鈥瀐umanista kileng茅seket鈥, p茅ld谩ul, hogy elengednek WC-re egy kisl谩nyt, amikor mindenkinek 眉lve kellene maradnia, vagy azt, hogy a l铆biai tankol谩s alatt egy mag谩t terhesnek hazud贸 n艖t hagynak lesz谩llni a g茅pr艖l.

Biztos vagyok abban hogy a Daniel Br眉hl alak铆totta karakter er艖sen meg fogja osztani a n茅z艖ket, k茅t sz茅ls艖s茅ges v茅lem茅ny lesz vele kapcsolatban. Van akinek tetszeni fog, hogy emberinek 谩br谩zolnak egy terrorist谩t, nem akarnak mindenk茅ppen 鈥瀔arikat煤r谩t鈥 csin谩lni bel艖le. De tal谩n t枚bben fognak azon felh谩borodni, hogy egy ilyen embertelen tett elk枚vet艖je (valamilyen szinten) ak谩r azonosul谩sra is alkalmas figurak茅nt jelenik meg a moziv谩sznon. Wilfried 茅s Brigitte eset茅ben nagyon 茅rdekes lett volna valamilyen 鈥瀍l艖zm茅ny鈥, valamif茅le utal谩s arra, hogy az am煤gy konszolid谩lt vil谩gban 茅l艖, konszolid谩lt emberek mik茅nt v谩lnak g茅pelt茅r铆t艖kk茅. A j贸l茅t 茅s a szabads谩g 鈥瀡茅d艖sz谩rnya alatt鈥 sokan hangoztatnak extr茅m 茅s ostoba eszm茅ket, de cselekedni j贸val kevesebben cselekszenek.
7 v茅rfagyaszt贸 nap
A palesztin fegyveresek hozz谩juk k茅pest halv谩nyabb, kevesebbet szerepl艖 figur谩k. Mag谩t a g茅pelt茅r铆t茅s feladat谩t r谩b铆zz谩k n茅met t谩rsaikra, de ahogy haladnak el艖re az esem茅nyek, egyre tiszt谩bban l谩tszik, hogy tulajdonk茅ppen nem b铆znak benn眉k, nem vel眉k egy szinten l茅v艖kk茅nt kezelik 艖ket. Viselked茅s眉k ellenszenves, de 茅rthet艖. A nyugati j贸l茅tbe 茅s demokr谩ci谩ba belesz眉letett, abban feln枚v艖 g茅pelt茅r铆t艖k sz谩m谩ra m谩st jelent az akci贸, mint a palesztin menek眉ltt谩rborb贸l j枚v艖, szeretteiket a harcokban elveszt艖 palesztin terrorist谩k茅. Sz谩mukra a harc ink谩bb elker眉lhetetlen k茅nyszer, m铆g n茅metek sz谩m谩ra (ak谩rhonnan is n茅zz眉k) gyerekes p贸z, ak谩rmilyen borzalmas tetteket k枚vetnek el. Idi Amin Dada, Uganda dikt谩tora csak p谩r mondat erej茅ig t疟nik fel a filmben. Akit jobban 茅rdekel ez a maga d枚bbenetes 茅s iszonytat贸 gonosz m贸dj谩n r枚hejes figura, annak Az utols贸 sk贸t kir谩ly k枚telez艖en aj谩nlott.

A 鈥瀖谩sik oldal鈥, az izraeli politikai 茅s katonai elit sokkal kev茅sb茅 kidolgozott, kev茅sb茅 izgalmas figur谩kb贸l 谩ll. T艖l眉k megtudhatjuk, hogy id艖nk茅nt a politik谩r贸l le kell v谩lasztani az 茅rzelmeket 茅s a 鈥瀐arcolni 鈥 egyezkedni鈥 dilemm谩ja m谩zs谩s s煤llyal nehezedik a d枚nt茅shoz贸k v谩ll谩ra. Nem t煤l eredeti gondolatok, viszont legal谩bb semmi hamisat nem 茅rez a n茅z艖 ezen jelenetek k枚zben. A palesztin-izraeli ellent茅t is tematiz谩l贸dik nem (meglep艖), szavak szintj茅n mindk茅t n茅z艖pont 茅s v茅lem茅ny teret kap, viszont a k茅pi vil谩g mintha a zsid贸 谩ll谩spontot er艖s铆ten茅. (P茅ld谩ul az izraeli katon谩k egy茅rtelm疟bben el艖ny枚sebb k眉lsej疟ek, mint a palesztinok stb.) De a b茅k茅s megold谩s melletti ki谩ll谩s egy茅rtelm疟. 鈥濶em lehet mindig harcolni, a v茅g茅n t谩rgyalni kell鈥 鈥 hangzik el megfellebbezhetetlen igazs谩gk茅nt.

Egyetlen t茅nyleg zavar贸 hib谩t tudn茅k felhozni, ezt pedig az izraeli katonafi煤 (Ben Schnetzer) 茅s t谩ncosl谩ny szerelm茅nek (Zina Zinchenko) p谩rkapcsolati picsog谩sa. Nem csup谩n nem ad semmit a t枚rt茅nethez, hanem nem is illik bele. Viszont ennek a sz谩lnak k枚sz枚nhet艖 a v茅gs艖 jelenet szinte katartikus hat谩sa. (脡s persze a j贸l eltal谩lt zen茅nek is) A t谩nc olyan, mint az 茅let 鈥 cit谩lj谩k a m谩r-m谩r unalmasnak sz谩m铆t贸 k枚zhelyet. Viszont a t谩ncel艖ad谩s 茅s a ment艖akci贸 p谩rhuzamban t枚rt茅n艖 bemutat谩sa sokkal er艖teljesebb茅 teszi a film mondanival贸j谩t. Nem csup谩n, vagy nem egy akci贸jelenetet l谩tunk. A film egyfajta tabl贸, ezerf茅le sors 茅s vil谩gszeml茅let kavarog benne. K枚z枚s, hogy egy ponton cselekedni, 茅s 鈥 ha sz眉ks茅ges 鈥 kock谩ztatni kell. A 7 v茅rfagyaszt贸 nap utols贸 jelenete egyfajta 茅letb枚lcsess茅g, igaz k枚zhely, de k茅pi vil谩ggal megjelen铆tve a zsigereinkbe hatol.

Szerintem:聽

Hazai bemutat贸: 2018. m谩jus 10.

Hazai forgalmaz贸: InterCom

For privacy reasons YouTube needs your permission to be loaded.
I Accept