Ez a tartalom olyan elemeket tartalmazhat, amelyek a hatályos jogszabályok kategóriái szerint kiskorúakra károsak lehetnek. Ha azt szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz erről a számítógépről kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot! A javasolt szűrőprogram elérhető ide kattintva.Hogy 2018-ban, a torrent és az online streaming korában mi értelme van egy négy (!) éves horrorfilmet bemutatni, azt sajnos nem tudom, de szerencsére nem is nekem kell ezzel foglalkoznom. Inkább örvendezzünk, hogy egyre gyakrabban láthatunk jó horrort a hazai mozikban! A Babadook témája ráadásul csöppet sem vált elavulttá, sőt!
A Babadook kritika
A gyereknevelés egy nagyon szép és nemes dolog, csak éppen arról nem szokás beszélni, hogy mennyi nehézséggel is jár. A legnehezebb része talán a csecsemőkor, amikor a kicsi teljesen random időpontokban sír fel és valamit mindig kell vele csinálni. A kihívások száma azonban kevés mértékben csökken, ha a gyermek már tud járni és beszélni, mert hát ez azt is jelenti, hogy tönkre tud tenni dolgokat. A gyerekek pedig már csak ilyenek, akaratlanul is tudnak rombolni.

Eme nehézségek ráadásul hatványozódnak, ha történetesen csak egyetlen szülő van, a poronty pedig finoman szólva is nehezen kezelhető. Hősünk, Amelia (Essie DavisLeány gyöngy fülbevalóval, Elkülönítve) pedig egyedülálló özvegyként pont ilyen helyzetben van, megfejelve egy kis anyagi nehézséggel is. Szegénynek nem elég, hogy egyedül kell feldolgoznia párjának az elvesztését, még a hiperaktív fia, Samuel sem igazán hagyja élni. Ez kegyetlenül hangzik, de a film nagyon-nagyon idegesítőnek állítja be a kölyköt, aminél jelenleg jobb fogamzásgátlási módszert el sem tudok képzelni.
A Babadook kritika
Ebbe a kiszolgáltatott közegbe pottyan be egy hátborzongató, kihajtós mesekönyv, mely a Babadook nevű lényről szól, ki ha egyszer megjelenik, halálodig gyötör. Kedves, nem? Természetesen a lény megjelenik és gyötri is a kis csonka család mindkét tagját, csak míg a felnőtt fele próbálja ezt racionálisan kezelni, addig a kiskorú fele – érthető módon – teljesen bepánikol. A cselekmények előrehaladtával azonban látványosan felcserélődnek a szerepek és már a kissrác is egészen aranyossá válik.

A legszebb az egészben, hogy ha kellően elengedjük a fantáziánkat, akkor felmerülhet bennünk a kérdés, hogy Babadook csak egy metafora lenne? Vagy mindez az anya megbomlott elméjének köszönhető? A végeredményt látva igazából teljesen mindegy, mert a film akkor is működik, ha csak szimpla természetfeletti horrorként kezeljük. Lassan, de hatásosan építkezik, jól bevált módszereket alkalmaz (kopogás, magától nyíló ajtó) és a jump scare-ekkel is kellően spórol.

A Babadook voltaképpen egyszerre szociodráma és lélektani horror, mely remekül vet fel kérdéseket komoly, egész társadalmat érintő témákban és hozza rá a frászt a nézőre.

Szerintem:

Hazai bemutató: 2018. február 1.

Hazai forgalmazó: Pannonia Entertainment

For privacy reasons YouTube needs your permission to be loaded.
I Accept