A galaxis őrzői vol. 2. kritika
Bevallom őszintén, hogy én azon kevesek közé tartozom, akik nem voltak elájulva A Galaxis őrzői című Marvel „csodától”, nagyobb volt a füstje, mint a lángja. Sok volt az elvarratlan szál, kicsit kusza volt, a szereplőkről nem tudtunk meg szinte semmit, történet nem nagyon volt és a befejezés is kicsit gagyi lett. Ezzel szemben A galaxis őrzői vol 2. meglepően jó lett, befoltozták a lyukakat, jobban bemutatták a szereplőket és ami miatt tényleg kiemelkedik a Marvel-filmek sokaságából az, hogy erős érzelmi töltéssel rendelkezik. Az a fajta alkotás, aminek szíve van, és ez egy unikum a MCU-ban, mivel eddig nem nagyon készült ennyire érzelmes szuperhősfilm. Itt most ne arra gondoljunk, hogy szívbemarkoló drámának leszünk tanúi, hanem a történetben szépen adagolják az érzelmi morzsákat, ami a végére egy egészen megható csúcspontban teljesedik ki.

A galaxis őrzői vol. 2. kritikaA történetről spoilerek nélkül nehéz lenne írni, így nem is nagyon árulok el semmit, legyen meglepetés. Amit tudni kell, hogy az sfejek ismét hihetetlen galibába keverednek, amit nagyrészt maguknak köszönhetnek, de a végén megint megmentik a Galaxist. 🙂 Összességében egy jobb történetet kapunk, mint az első részben, jobb zenékkel fűszerezve, több akcióval és mindezek mellé társul egy igazán pazar látvány is. Kicsit olyan, mintha egy időutazáson vennénk részt a 80-as 90-es évekbe, a film egész hangulata nagyon nosztalgikus, tele van popkulturális utalásokkal, és néhányat közülük csak a 30-40-es korosztály fog érteni. Olyan klasszikusok előtt tiszteleg, mint a Star Wars, Az utolsó csillagharcos, Superman, Sliders és Pacman. 😀

A galaxis őrzői vol. 2. kritikaA galaxis őrzői a retro elemek ellenére is egy fiatalos, pörgős és igazán stílusos film lett. Az akciójelenetek pedig nagyon jók és látványosak lettek. Az első részben kicsit elhanyagolt Yondu (Michael Rooker) most nagyobb teret kap, ami igazán jót tesz a filmnek, és az egyik legvagányabb akciójelenetet is neki köszönhetjük, ahogy a Come a little bit Closer című számra írtja az ellent. Yondu mellett Drax (Dave Bautista) is jobban előtérbe van helyezve, a nagy butuska melák sok vicces és érzelmes pillanatot szerez nekünk, de a legjobb az, amikor megosztja „életbölcsességét” a legénység többi tagjával: „Az univerzumban két fajta lény létezik: olyan, aki táncol és olyan aki nem.” Bármit is jelentsen. 😀

A galaxis őrzői vol. 2. kritikaAz első részben még szedett-vedett társaság a második rész végére szépen összecsiszolódik, és egyes karakterek motivációjára is fény kiderül, így emberközelibbek lesznek és cselekedeteik is nagyrészt értelmet nyernek. A bohókás, feelgood hangulat mellé, néha egészen sötét és drámai elemek is társulnak, ami szintén azt a célt szolgálja, hogy a néző megszeresse a szereplőket és szurkoljon nekik. Az elején is írtam már, hogy ez a film nem a történetben, hanem az érzelmek terén erős, így aki egy klasszikus Marvel-filmre számít az csalódni fog, de aki nyitott erre az újfajta, kicsit szentimentális ábrázolásmódra annak igazán kellemes perceket fog szerezni. Ráadásként még mondanivalója is van: „Jól csak a szívével lát az ember.”, tudom kicsit közhelyes, de remekül passzol a filmhez és talán kicsit meg is érint minket.

A sok komoly/komolykodó szuperhősfilm mellé kellenek ezek a könnyed hangvételű darabok is, mint A hangya , Doctor Strange vagy éppen a A galaxis őrzői. Jó látni, hogy a Marvel ezt a vonalat sem hanyagolja el, hanem egyre jobban nyit a vígjáték műfaja felé is. Mindenkit arra bíztatok, hogy nézze meg az sfejek legújabb kalandját, még akkor is, ha a vol. 1. nem is nyerte el a tetszését, mert A galaxis őrzői vol. 2. minden téren jobb lett, mint az első rész.

Szerintem: 

Hazai bemutató: 2017. május 4.

Forrás és fotó: Forum Hungary

For privacy reasons YouTube needs your permission to be loaded.

I Accept