A tanítónő kritika
Maggie Gyllenhaalt eddig komoly, drámai szerepekben ismerhettük meg. Benne volt az Őrült szívben Jeff Bridges oldalán, és játszott Will Ferrellel is a Felforgatókönyv című dramedyben. Talán ez a két szerepe eddig a legismertebb a filmes körökben, mindkettő joggal, hiszen maximálisan odatette magát. Most azonban szinte 110%-on pörög, a A tanítónő című filmben, ugyanis egy igen sokrétű szerep ugyanis az övé. Látszólag egyszerűnek tűnhet egy családanyát eljátszani, aki civilben óvónő, és néha verseket ír. Karaktere azonban meglepően sokrétűre sikeredett, és ez teszi izgalmassá a filmet, valamint Maggie alakítását lehengerlővé.Maggie Gyllenhaalt Lisa Spinelliként ismerhetjük meg, aki iskolai előkészítőben tanítja az ovis korú gyerekeket. Nagy odaadással végzi a munkáját, és látszik rajta, hogy mindennap élvezetét leli abban, amit csinál. Otthon azonban más a helyzet, két gyermeke kamaszkorú nehezen találják meg a közös hangot. Férjével való viszonya az évek során pedig elkopott, és nem sok mondandójuk van egymás felé, ami sajnos nagyon nyomot hagy Lisa mindennapjaiban. Fáradt, egykedvű, és valahogy mintha nem érezné jól magát a bőrében. Továbbképzésre jár, ahol a költészettel foglalkoznak. Tanára Simon (Gael Garcia Bernal) lendületesen, fiatalos attitűddel tartja az órákat, ami nagyon imponáló Lisa számára. Inspirációt, és pozitív elismeréseket azonban csak ritkán kap munkája és magánélete során, így az írás is nehezen megy neki.

Élete azonban új értelmet nyer, amikor felfedezi előkészítős tanulói közt, a kis Jimmyt (Parker Sevak), aki önálló verseket alkot, az órák szüneteiben. Lisát teljesen lenyűgözi a 6 év körüli kisfiú tehetsége, és versei összetettsége. Nem vall ugyanis egy kisfiúra, hogy Istent, vagy épp metaforikus képeket emlegessen, csak úgy magától, előképzettség nélkül. Jimmy versei annyira inspirálják, hogy ő is újra képes lesz, írni. Versei azonban nem elég jók, így cselhez folyamodik, a fiú verseivel aratja le a babérokat, a továbbképzésen, és ezzel egyre közelebb férkőzik Simonhoz. Lisa azonban belülről folyamatosan őrlődik, tudja, hogy Jimmy tehetségét nem értékeli a családja, és rossz körülmények között él. Hiába akar a kisfiú és annak nevelője bizalmába férkőzik, egyszerűen bizonyos falakat nem tud ledönteni. Lisa ezt saját gyengeségének véli, és azt is, hogy otthon egyszerűen kicsúszik a keze körül az irányítás, ami a gyerekeit illeti, ugyanis egyre több otthoni konfliktussal kell megbirkóznia. Sajátosan, szinte erőszakos módszerrel, kiharcolja, hogy Jimmy felügyeletét rábízzák, így az iskolán kívül még több időt tölt a kisfiúval. A fiút elviszi egyik este egy versmondó estre, ahol elszavalja két versét is. Simon egyből padlót fog, nem csak Jimmy tehetségétől, hanem Lisa kétszínűségétől, ugyanis rájön, hogy a nő mindvégig Jimmy verseivel kérkedett, sajátjaiként állította be azokat. Simon azonnal kitiltja Lisát a klubból, és még egy megrázó információ is kiderül Lisa számára, Jimmy verseinek inspirációját nagyrészt a segédtanárnő Meghan ihleti.
A tanítónő kritika
Ez a két tény, szinte mellbe vágja Lisát, és elméje megindul egy hatalmas lejtmeneten. Amikor Jimmyt áthelyezik másik előkészítőbe, nagyrészt Lisa erőszakos viselkedése miatt, Lisa drasztikus lépésre szánja el magát. Otthagyja a családját, és elrabolja Jimmyt. Bizarr viselkedése, előrevetíti, hogy szinte bármi megtörténhet, örült terve következtében, azonban szerencsére, az alkotók nem mernek nagyobb iramot felvenni, a történésekben.

Összességében tehát Lisa belső tépelődéseit és annak kivetüléséből következő események láncolatával találjuk szembe magunkat. Ami így leírva talán izgalmasabb, mint a vásznon nézni.  A cselekmény sajnos nagyon el van nyújtva, és a tanítónő depresszív hangulata a kezdetektől ránehezedik a nézőjére. A színészi alakítások, azonban megadják a megfelelő löketet a filmnek.

Maggie Gyllenhaal zseniális, semmi kétség, nem lepne meg, ha a közelgő Oscaron szobrocskával térne haza. Ahogy a Jimmyt alakító Parker Sevak is, hiszen fiatal kora ellenére, nagy átéléssel alakítja az autista tulajdonságjegyeket produkáló kisfiút.
A tanítónő kritika
Mondandóját tekintve tehát a film nagyon komplex és jól el vannak találva bizonyos részei. Sőt még társadalomkritikát is felfedezhetünk benne, amikor Lisa képtelen szót érteni gyerekeivel, akik egész nap a telefonjuk bújják. Majd később szemben állítja őket Jimmy ártatlan és érdeklődő karakterével, egy párbeszédben, amit Jimmy nagybátyjával folytat. Megnézni mindenképp javaslom, hiszem biztosan nagy érzelmek kiválására képes a film, és az is biztos, hogy ezután újabb rajongókat fog szerezni Maggie Gyllenhall.

Szerintem: 

Hazai bemutató: 2019. január 17.

Hazai forgalmazó: ADS Service