Az Emoji-film kritikaTony Leondis filmje kamaszoknak és náluk idősebb korosztálynak egyaránt szól, kevésbé a kicsiknek, ugyanis fontos témákat jár körbe. Mint sok más, gyermek filmnek, Az Emoji-film-nek is az az általános üzenete, hogy légy önmagad, merj egyéniség lenni, kövesd az álmaidat, és itt még folytathatnánk a klisék sorát. Valahogy azt érzem, hogy a Disney és a Pixar, már soha nem fognak, vagy egyszerűen nem mernek belemenni, csak érintőlegesen komolyabb témákba. Itt is ez történik, minden adott, hogy egy érettebb filmet kapjunk, persze, ha ez megtörténne, akkor már megkérdőjelezhető lenne, maga a célközönség is.

A történet szerint némileg megismerhetjük Alexet, aki most kezdte a gimit, és próbálja elhívni a bálra, a lányt, aki megtetszett neki. Még inkább megismerhetjük azonban Gene-t, aki a film főszereplőjévé avanzsál. Ő Alex telefonjában, az egyik üzenet küldő alkalmazásban él, és próbál munkát találni, mint emotikon. Hamar rájön azonban ő is, és környezete is, hogy valami nincs rendben vele, hisz nem tudja a zsáner „unott” arcot produkálni, ahogy azt emotikon karakteréhez híven a nap 24 órájában tükröznie kellene. Több érzelmet tud kifejezni egyszerre, ám ezért büntetés jár a digitális világban, így kénytelen bujkálni, és az egyetlen megoldásnak az tűnik, ha kitörli „kártékony” tulajdonágait, és örökre unott marad. A film végére, azonban rájön, útközben hozzászegődött barátaival, hogy fel kell vállalnia önmagát és az egyediségét, hiszen így, akár sikeres is lehet, sőt megmentheti Alexet a kellemetlen „szóbeli kommunikációtól” egy minden érzelemre képes smiley-val.

Az Emoji-film kritikaAz Emoji-film nagy vitákat generált, különböző netes fórumokon, már megjelenése előtt, ugyanis érzékeny területre tévedt, helyszín és téma választásával a rendező. Mégpedig a mobiltelefonok az applikációk és a címéből is adódóan az emojik kerülnek terítékre. Sokan, talán már pont ezért, bukásnak könyvelték el, vagy óvatosan álltak hozzá. Egy próbát viszont mindenképpen megér, hiszen hozza azt a szintet, amit már a Zootropolis vagy a Gru akar képviselni, hogy nem csak egy egyszerű és cuki filmet csináltak gyerekeknek, hanem igenis van üzenete, hiszen a gyerekek, ha úgy vesszük kicsi felnőttek is. A rendező azonban senkit nem akar lebeszélni, vagy befolyásolni modern eszközeink helyes használatáról, inkább csak rá akar világítani a társadalmunk egyes hibáira. Valóban szomorú, és kicsit túlzás is, hogy a mai fiatalság már csak is és kizárólag üzeneteken keresztül tudja kifejezni az érzéseit, de mivel a rendező egy problémára hívja fel a figyelmünket, nem árt kicsit felnagyítania azt.

Az Emoji-film kritikaCsak úgy, mint a Hős6os-nál, itt is az „egyediség felvállalása” a kulcsfogalom, de ezzel egy időben a másság, mint nemi identitás keresése és elfogadása is megjelenik a filmben. Okosan tovább vitték ezzel a készítők, a Disney-s, Szenilla nyomában, már érintett témát (lásd.: azonos nemű pár), de itt is csak olyan módon, hogy a nézőre van bízva, mit kezd ezzel az információval. Nincsenek egyértelmű utalások, de érezzük, hogy ez a film, többről szól, mint az érzelmek helytelen kommunikációjáról. Az emojik, csak úgy, mint az Agymanók manói, itt is látszólag az érzelmeket tükrözik, reflektálnak arra a generációra, akik digitális eszközök, főként telefon nélkül, nem tudnák elképzelni a mindennapjaikat.

Hemzseg a reklámoktól Az Emoji-film az egyes applikációk és videók népszerűsítésével, de ezek szépen bele illenek a film menetébe, így nem zavarnak bele túlságosan a történetbe. Kifejezetten szórakoztató jelenet például az internet pöcegödre a hemzsegő vírusokkal trollokkal, és mindig kellemetlen spam emaillel. Aki eredeti nyelven nézi, olyan hírességek hangját hallhatja szinkronként, mint az ismert angol komikus és műsorvezető James Corden, a legendás Patric Stewart vagy a stand-up-os T.J. Miller.

Az Emoji-film nagyon könnyen befogadható. A lehúzó kritikákkal ellentétben, rendkívül érdekes és figyelemfelkeltő történetet kapunk. Olyan témákat érintve, amelyek ténylegesen fontosak és érdemes róluk kommunikálni később is a fiatalabbakkal.

Szerintem: 

Hazai bemutató: 2017. augusztus 10.

Forrás és fotó: InterCom

For privacy reasons YouTube needs your permission to be loaded.

I Accept