Escobar kritika
Pablo Escobar kultusza, az utóbbi években újabb reneszánszát éli a mozivásznon. Kétévente készül életéről egy-egy filmadaptáció, olyan nagy nevekkel, mint Benicio Del Toro vagy Bryan Cranston (Escobar: Paradise Lost, Beépülve: az Escobar ügy), mégis a dokumentumfilmes elemeket felvonultató Narcos sorozat, ami meghozta az áttörést és nagy szakmai sikereket ért el.Bár a maffia vezérek élete, mindig is jó alapanyag volt a filmkészítőknek, ezúttal veszélyes vizekre eveznek. Escobar hiába került kézre, jól szervezett bűnszövetkezete a mai napig jelen van Kolumbiában és gondosan ügyelnek az egykori főnök hírnevének fenntartására. Olyannyira, hogy ez a mai napig áldozatokat követel. Nem csak a drogháború és az erőszak van jelen, sőt, azóta is, és egyre nagyobb méretekben fennáll az elmaradott területeken, hanem a teljes körű megfigyelés és terror. Érdemes komolyan venni ezt, akár a filmkészítőknek is, hiszen a Narcos sorozat forgatásakor, a stáb tagok közül volt, aki ennek a terrornak az áldozata lett. Az Escobaron érződik ez a fajta félelem és visszafogottság, sok helyszínt, és nevet megváltoztattak és néhány eseményt is óvatosabban tálaltak.

Érződik még a történet ledarálása és sablonossága, a jelenetek gyors váltásával és az információk felhalmozásával. Nem jut ideje a filmnek a karakterek bemutatására. Egyszerűen, aki nem ismeri a háttértörténetet, az nem is sejtheti, hogy milyen jelentősége van például a DEA ügynököknek és a helyi hadseregnek. Csak nagyon felszínesen vonultatják fel a mellékszereplőket, a két főszereplő viszont túl nagy szerepet kap. Penelope Cruz, aki a riporternőt, és Pablo szeretőjét alakítja, kezdetben a hiszékeny, naivát játssza, és később válik megfontolttá. Cruzt valahogy hiteltelen a szerepben, nem érezteti a súlyát, annak hogy mennyire veszélyben is volt az élete. Javier Bardem meggyőzően alakítja Escobart, de valahogy nem érezni nála sem a szikrát, amit más filmjeiben át szokott adni. Összességében csalódás kettejük játéka. Maga a film tempója és felületessége miatt, pedig alul múlja a várakozásokat, aki teheti és a tények részletes ismeretére vágyik, az kezdje a sorozattal.
Escobar kritika
A háttértörténetbe sem kapunk teljes betekintést, csak 1983-tól követjük nyomon a kokain báró életét. Ekkor ismerkedik meg Virginia Vallejo (Penelope Cruz) riporternővel. Escobar hamar bizalmába férkőzik a népszerű tv-s személyiségnek, nincs annyira nehéz dolga, hiszen terjedni kezd róla hogy elképesztő vagyonra tett szert, és ez rendkívül imponál Virginiának. Szeretők lesznek, annak ellenére is, hogy Virginia egyre többet tud meg Pablo titkos ügyleteiről, és Pablo mindvégig végtelenül ragaszkodik családjához. A hatóságok már egy ideje figyelik Escobar munkásságát, mégis szinte lehetetlen őt elkapni. Nem csak a maffia főnök ravaszsága miatt megállíthatatlan, hanem kegyetlen eszközei miatt is. Ha a rendőrség erőszakkal lép fel a drog bandák ellen, Pablo azt garantáltan halálos bosszúval viszonozza. A kivégzésekben nem ismer határokat, bárkin átgázol, saját és családja biztonsága érdekében. Eközben kézben tartja és hihetetlen üzleti érzékkel irányítja, szinte egész Amerika droghálózatát. Virginia veszélyben érzi saját életét, és látva Pablo embertelenségét, nem sok jóra számíthat. Kiábrándul belőle, de nem tud megszökni az országból, hiszen Pablo és emberei mindenhol figyelik, nehogy elárulja őket. Pablo bukása részben családjához való lojalitása, részben a rendőrségi eszközök fejlődésének köszönhető, de nagyban szerepet játszik szeretője is a végső kézre kerítésében. Elképesztő látni, ahogy egy hétköznapi tanulatlan srácból, szinte egyik napról a másikra, korának a 7. leggazdagabb embere lesz és naponta keres dollármilliókat. Személyzetét a helyi utcagyerekekből és lelkes bűnözőkre építi. Ragaszkodik elveihez és megérzéseihez, hamar a szegény rétegek bizalmába férkőzik. A szegény negyedek felszámolása és az ott élők felkarolásával, helyi Robin Hoodként tekintenek rá, és figyelmen kívül hagyják Pablo veszélyességét. Egészen elképesztő, hogy nagyrészt vagyonának és kultuszának köszönhetően egészen a parlamentig eljut, és ez által családjának diplomáciai védettséget biztosít. Egyszerűen nem tud hibázni, története emiatt is magával ragadó.
Escobar kritika
Rokonszenvet érzünk vele annak ellenére is, mindenidők egyik legkegyetlenebb bűnözője és hatása szinte az egész világra kiterjedt a kokain rohamos elterjedése miatt és a drogháborúk több ezer áldozata ellenére. Ezt a rokonszenvet azonban, épp amiatt érezzük, mert kis emberek közül emelkedett a leggazdagabbak közé és az áldozatok szükségszerűvé válnak, ha meg akarja őrizni tekintélyét. Személyisége, tehát a mai napig nemcsak a társadalomra, de a popkultúrára is hatással van, és fent is fog maradni, hiszen még valószínűleg számtalan alkotást láthatunk szövevényes életéről a jövőben is.

Szerintem:

Hazai bemutató: 2018. július 26.

Hazai forgalmazó: Big Bang Media

For privacy reasons YouTube needs your permission to be loaded.
I Accept