Gotti kritika
Emlékeztek még azokra az időkre, amikor a tanár, de különösen az iskolaigazgató csinálhatott bármit, a szemünkben akkor is rossz volt? Mert, aki a hatalmat jelképezi, az eredendően negatív figura lehet csak. Ebből következik, hogy aki vét az általuk felállított, vagy képviselt szabályok ellen, az hős. Lógni az iskolából, fogkrémmel bekenni a biológia órán használt csontvázat, vagy éppen lekváros kenyeret helyezni a tanár székébe: dicsőség. A Gotti című film alkotói megmaradtak ezen a gondolati szinten, máskülönben nem kreáltak volna hőst egy közönséges bűnözőből, csak azért, mert „beint a zsaruknak”. (Akik semmi rosszat nem csinálnak a filmben, színtelen-szagtalan papírfiguraként biodíszletkednek a mozivásznon.) És az általános iskola hetedik osztályára jó estben meghaladott mentalitást még fokozni is lehet: az alkotóknak sikerült még pár hektoliter nyálat is belekeverni a történetbe, hiszen hősünk nemcsak vagány, tökös csávó, hanem nagyszerű és családcentrikus ember is. Legalábbis ezt szeretnék elhitetni velünk.John Gotti élete valóban filmre kívánkozik. Az igazságszolgáltatás kezéből minduntalan kicsúszó maffiavezér már 1996-ban megihlette a filmvilágot, Robert Harmon rendezésében, az HBO bábáskodása mellett. A most debütáló változat elkövetéséért Kevin Connolly a felelős. A film központi szereplője John Gotti (John Travolta), a New York-i keresztapa. Az ő életét követhetjük (vagyis inkább nem követhetjük) nyomon, meglehetősen hézagosan és kuszán. És itt jön a film első és talán legnagyobb hibája. Nincs egy világos, jól körülírható szerkezeti ív, amire a történet „ráfeszül”. A sztorival sokat markolnak, de keveset fognak. Mint a szervezett bűnözés köreiben szokás lehet, a tagok között rengeteg bizalmatlanság és ellenérdek feszül. A konfliktusok végére a maguk sajátos módszereivel tesznek pontot. Talán az csak én intellektuális képességeim hiányára mutat rá, de egy idő után csak annyi jött le a történetből, hogy időnként angol keresztnevű és olasz vezetéknevű emberkék autójának ablakán benyúlik egy pisztolyt tartó kéz és fejbelövi a delikvenst. Ez visszatérő toposzként van jelen. Harmadszori nézésre talán nekem is leesne, hogy ki és miért jutott erre a sorsra, de annyira nem hosszú az életem, hogy ez beleférjen.
Gotti kritika
Temérdek életellenes bűncselekmény történik a filmvásznon, de Gotti ennek ellenére kifejezetten pozitív figuraként van feltüntetve. Mert csakis „házon belül” számol le. Mondjuk, ettől nem kellene elájulni. Kizárólag pragmatikus okokból történt, hogy csak aklon belül folyt a vér az amerikai olasz maffia történetében. Legalábbis egy idő után. (Egy bizonyos esetből tanultak a keresztapák (Bővebben). Amúgy abban a jelenetben, amikor a minden bizonnyal Mortal Kombat-os videojátékokon pallérozódott, még kialakulatlan erkölcsiséggel rendelkező kamaszok Gottit dicsőítették, a Született gyilkosok egy nagyon hasonló része ugrott be. Azzal a nagy különbséggel, hogy ott helyes volt az alkotók etikai hozzáállása.

Van még valami, ami miatt rajongani kellene véres kezű hősünkhöz. Azért, mert imádja a családját és öt gyermekét. Ők jelentik számára a lét értelmét, értük bármit megtenne. Legidősebb fiát (Spencer Rocco Lofranco) beszervezi a „családba”, majd mikor sittre kerül, akkor bölcs tanácsokkal látja el arra vonatkozólag, hogy ne menjen bele a vádalkuba, inkább kockáztasson húsz év börtönt. Könyörgöm, nem lehetett volna ezt némi éllel ábrázolni? Azért érzékeltetni, hogy ez egy csöppet gáz? Gotti a nejét is imádja, persze amolyan olaszos formában, jó nagy ordibálásokkal tarkítják boldog turbékolásukat. Például a kissé heves donnak valószínűleg bevérzik a torka, amikor emelt hangnemben fejtegeti nejének, hogy miképpen fogja kinyírni. Gyerekek rezignált arccal nézik szüleik szerelmi évődését, szegények már biztos megszokták. No comment.

Ifjabb John Gotti apja fia, számára is első a család. (Mármint neje és két gyermeke.) Szegény össze is omlik, amikor (teljes joggal) hűvösre kerül. Ártatlan, nagyra kerekedett szemekkel néz a kamerába, hogy ő mennyire szenved csemetéi nélkül. Nekünk, nézőknek meg sajnálni kellene. Na jó, a gyerekeket sajnálom, de őt nem. Amúgy Gotti juniornál kevés irritálóbb figurát láttam mozivásznon az utóbbi időben. Folyamatosan bociszemekkel réved valahová, közben pedig dagadnak az izompólója által nem takart muszklijai. (Utóbbihoz: ezt a típust jól ismerem zömében Alpokban megtett túráimról. A bicepszük sokszorosa az IQ-juknak, de legkésőbb a szerpentin harmadik kanyaránál kidőlnek, hogy ők nem bírnak tovább jönni.)
Gotti kritika
Nem tisztem és nem ízlésem csatlakozni a meglehetősen tévútra ment feminista vonalhoz, de meg kell állapítanom, hogy a film nőkről alkotott képe meglehetősen antipatikus. A nő ugyanis egyetlen szerepben tűnik fel: mint Anya és Feleség, aki hűséggel és kitartással áll élete párja mellett, mintegy támaszként az élet viharában. Idősebb és ifjabb Gotti nejei rendületlenül kitartanak uruk mellett és szép sorban ellik a gyerekeket. (Egy bűnözőnek gyerekeket szülni?!) Dolgozni persze nem dolgoznak, végül is a családfő összerabol annyit, hogy ők erre ne legyenek rászorulva. Nem is a hagyományos női szerep dicsőítése a problémás, hanem az, hogy a „szent asszony” szerepébe belehelyezett nőszemélyek igazából teljes erkölcsi nihilben élik életüket, hiszen cseppet sem érdekli őket, hogy uracskájuk kezéhez mennyi vér tapad.

Röviden ennyi. Számomra a morális visszásságok tették a legmélyebb benyomást a film megtekintése alatt. Mások talán másképp fognak vélekedni, talán pozitívumokat is fellelnek a Gotti kapcsán. Ha esetleg ilyennek a morzsáját sem találják, akkor én előre szóltam.

Szerintem: (Csak Travolta miatt)

Hazai bemutató: 2018. június 14.

Hazai forgalmazó: Big Bang Média

For privacy reasons YouTube needs your permission to be loaded.
I Accept