Inhumans pilot kritika
Az Aréna IMAX-termében még pár napig lehetőség van megtekinteni a Marvel legújabb képregény adaptációjának első két részét (pilot-ját), amely a szuper képességű királyi családot állítja a középpontba. Az Inhumans kezdése láttán érződik a valamennyi potenciál, de mintha maguk a készítők se vették volna észre, hogy folyamatosan a saját kapujukba próbálják becsavarni a labdát. Már azt is nehéz megszámlálni hány ponton csúszott félre ez a sorozat, mégis teszek egy próbát vele.

Az Inhumans egy a Holdon lévő társadalmat prezentál a nézőnek, ahol különleges adottságokkal megáldott entitások élnek, magyar fordításban az embertelenek. Az őket vezető királyi család egy láthatatlan burokkal rejti el birodalmuk az emberek elől. A konfliktus forrása a király testvérének, Maximusnak (Iwan Rheon) az államcsínyéből fakad, aki megelégelte bátyja nemigen eredményes politikáját, és át kívánja venni a hatalmat.

A koncepciót megszemlélve önkéntelenül felötlik a kérdés, miszerint valóban érdemes minden képregényt a mozgókép világába importálni? Pontosabban, ha már mindenképpen képregény adaptációkba fektetjük kreativitásunk, nem lenne érdemes átszabni valamelyest annak világát, karaktereit a vászonkompatibilitás kedvéért? Hiszen elég lenne pár laikus számára feltenni a kérdést, hogy mennyire érzi életképesnek a néma király, a hajával harcoló királyné és a patájával rugdalózó harcos kalandját.

Inhumans pilot kritikaÉrdekes mód az Inhumans még arra a triviális narratív húzásra sem képes, hogy a főhőseinkkel szemben szimpátiát, az antagonistával szemben pedig ellenszenvet keltsen. Az Inhumans birodalmat egy autoriter, fasisztoid rezsimként ábrázolják, ahol olyan kegyetlen kasztrendszer alakult ki, ami a különleges képességgel meg nem áldott polgárokat, vagyis az embereket a bányába száműzik dolgozni. Emellett a király – Black Bolt (Anson Mount )annak ellenére, hogy nem igazán jut elég hely és étel népének, a Földről akar kimenekíteni és befogadni különleges képességű egyéneket. A „csupán” ember Maximus ezek után jogosan meg is kérdőjelezi a politikai berendezkedést és a király döntéseit egyaránt. Majd mindez után várják el a nézőtől, hogy érezzen együtt a hatalmuktól megfosztott teljesen ellenszenves főszereplő bagázzsal? Azt meg sem említettem, hogy Maximus az egész királyi gárdát maga mellé állította a puccs levezénylésében, akik elméletben a király leghűségesebb emberei lennének.

Az IMAX kamerákkal felvett jelenetek valóban nem lettek csúnyák: rengeteg madártávlati snittel operálnak, a CGI effektek sem bántják a szemet, viszont hiányzik egy egységes stílus, ami összetartaná ezt a látványvilágot. A gyakori lassítások teljesen öncélúak, a vágás kifejezetten amatőr munkának érződik, és semmilyen téren nem nyújt kiemelkedőbbet, mint amit egy korrekt TV filmtől elvárnánk.

Az akciók esetlenek, a drámai jelenetek komikusan bénák, a színészektől közül a Trónok harcából ismerős Iwan Rheon kivételével emlékezetes alakítást nem láthatunk, és félszemmel figyelve is lépten-nyomon logikai bukfencekbe futunk bele. A Marvel háza táján maradva is jó pár minőségi szériából csemegézhetünk, így egy okot sem nagyon tudnék mondani, miért is lenne érdemes belekezdeni pont az Inhumans-ba.

Forgalmazó: Forum Hungary

Nézd meg az IMAX vetítés után készített élménybeszámolónkat!

For privacy reasons Facebook needs your permission to be loaded.
I Accept

For privacy reasons YouTube needs your permission to be loaded.

I Accept