Jégvarázs 2.
Hat év után a kicsik és nagyok újra Arendelle királyságában találhatják magukat, ahol a lányoknak ezúttal nem egy gonosszal kell szembenézniük, hanem a múlttal és saját magukkal. A Jégvarázs 2. komoly kérdéseket vet fel, de nem igazán kezd velük semmit.

Amikor a mozit ellepik a kisgyerekes családok, sejthető, hogy Disney bedobott egy „nagyágyút”: például a gyönyörűen éneklő, a tél mindenféle színeiben játszó, éjszaka is sminkben alvó Elzát és cserfes testvérét, Annát – hat évvel első kalandjuk után.Anna, Kristoff, Olaf és Sven boldogan élik a hétköznapokat, Elzának azonban (az első részhez hasonlóan) van egy bizarr titka: időről időre egy szirénszerű női hangot hall, aki távoli kalandokra hívja. Amikor Elza erejével válaszol erre a hívásra, Arendelle királyságát megtámadják a közeli, varázslatos erdőben élő elemek: a víz, a tűz, a föld és a szél. A lányok evakuálják a királyságot és a biztonságos (?) és lakható (?) hegyoldalon hagyják Arendelle egész népét, hogy felkeressék az elvarázsolt erdőt, és kiderítsék, ki hívja Elzát.

A Jégvarázs 2. nagyon izgalmas és érdekes témákat vet fel. Egyrészt, az első résszel ellentétben, ebben a történetben nincs konkrét főgonosz, így a hangsúly a karakterekben lejátszódó érzelmekre, változásokra, a saját sötét démonjaikra helyeződik, ami egy nagyon komplex és komoly üzenet, ha érthetően és jól adják át. Emellett megjelenik a változás motívuma is, amit a bolondos Olaf próbál feldolgozni a maga naiv módján. Két szálon (Kristoff-Anna, Anna-Elza) is felmerül „a szerelem-szeretet és a félelem a másik elvesztésétől” téma. Nagy hangsúlyt kap az is, hogy mennyire vagyunk felelősek a felmenőink tetteiért, a szüleink döntéseiért, és az, hogy még ha nem is vagyunk azok, akkor is eljön az a pont az életben, amikor nekünk kell helyrehozni az általuk tönkretett múltat – magunkban vagy a környezetünkben. Ráadásul, ha ez nem lenne elég, Kristoff szerelme csúcsán lánykérésre készül (ami semmiképpen sem akar összejönni), így a „férfiaknak is vannak érzelmeik” mondanivaló is helyet kap.
Jégvarázs 2.
Hihetetlen mennyiségű komplex üzenetet vetett fel a történet, ami szuper izgalmassá tehette volna – ha elbírta volna. Azonban az írók nem tudtak ennyi mindennel megküzdeni, és mintha csak egy listán akartak volna végigmenni, arra törekedtek, hogy mindent kipipáljanak, de egyik szálat sem dolgozták ki igazán. Az én olvasatom szerint a fő üzenet az, hogy néha meg kell küzdened saját magaddal, ennek ellenére karakterfejlődést csak Annánál láthatunk.

A másik fő üzenetként pozícionált kérdéskör a változás volt, amin Olaf merengett el időről időre. Valahogyan úgy érzem, hogy ennek sem adtak egy megfelelő ívű lezárást: a kimondott tételmondat szerint a változó világban a szeretet állandó; meg egyszer az is elhangzik, hogy igazából csak a változás állandó. Ugyanakkor ahhoz képest, hogy ezen mennyit agyal Olaf, nincs meg az a lezárás, amit a kihangsúlyozott téma megérdemelt volna – ráadásul az, hogy a történet humorzsákja ilyen lételméleti kérdéseket feszeget, kissé búskomorrá teszi az egész rajzfilmet.

Kristoff és Anna viszonyában is végighúzódik egyfajta sötétség, amit valószínűleg csak a felnőttek vesznek észre. Kristoff szeretné megkérni Anna kezét, azonban bármit mond, a lány kiforgatja a szavait, negatív tartalommal tölti fel őket, és alapvetően bebizonyítja, hogy mennyire nem bízik a kapcsolatukban, a férfiban vagy abban, ahogyan Kristoff Annára gondol. Ezek a párbeszédek, amik nyilván a komikum forrását hivatottak jelenteni, viccesek lehetnek, ha az ember nem gondol bele abba, igazából milyen mély bizonytalanság húzódik meg Anna szavai mögött. Egyrészt furcsa a mindig optimista lánytól ilyen szavakat hallani, másrészt viszont igenis elképzelhető, hogy az első rész történései után Anna férfiakba vetett bizalma megrendült – az azonban szomorú, hogy az elmúlt hat évben Kristoff mellett ezt nem volt képes feldolgozni.

Kristoff érzelmei olyan fokon égnek, hogy saját dalt kap, ráadásul olyat, amiben nem egy rénszarvasról énekel: a szerelem, az elválás, a „milyen rossz, ha nem vagy ott” hangján szólal meg. Az Anna hangját adó Kristen Bell az egyik interjúban kiemelte, hogy mennyire izgalmas, hogy az írók egy szerelmes dalt adtak egy férfi karakter szájába, és hogy milyen fontos üzenet, hogy a férfiak is kimutathatják az érzelmeiket. Ezzel egyet is értek, viszont a képi világgal az egész dalt sikerült egy parodisztikus szintre emelniük. Kristoff betétje egy kilencvenes évekbeli fiúbanda nyálas klipjét idézi: néha három példányban látjuk érzelmektől elgyötört arcát, megint máskor pedig egy csapat rénszarvas a háttértáncosa. Így mégis ki tudja komolyan venni?

Amellett, hogy a Jégvarázs 2. felvet egy adag érdekes kérdést, hogy aztán meglepően lapos választ adjon rájuk, a történet sem kerek. Néhány történetszálat például bevezetnek, hogy aztán ne kezdjenek vele semmit. Ilyen az az idegen írás, amit senki sem ért, és ami a történet egy fontos pontján jelenik meg, ennek ellenére soha nem tudjuk meg, ki írta, hogy került oda és miről szól. És ez csak egy apró részlet.
Jégvarázs 2.
Mivel központi kérdés, érdemes néhány mondatot szánni a zenére is. Sajnos a számok nem olyan jók, mit az első részé. Az első részben sok olyan dallam csendült fel, amit aztán nehéz volt kiverni a fejükből (és most nem csak a Legyen hó c. jelenségre utalok, egyszerűen maradandók voltak a dallamok). A második rész dalai ezzel szemben nagyrészt felejthetők (amiről lehet, hogy részben a szinkron tehet, de a dallamról is sok mindent elárul). Egy részük túl komor, de érzelmi szinten kevéssé mozgatja meg az embert. Ez alól egyedül a Legyen hó 2., mármint az Into the unknown/Messze hívó szó kivétel, ami alá tényleg betettek egy jellegzetes dallamot és az említett szirénszerű hangot, de ez például sokkal jobb angolul vagy franciául.

Bosszantó, hogy ennyi mindent vet fel a Jégvarázs 2. c. film, hogy aztán ne kezelje őket a helyén? Igen. Ennek ellenére élvezni fogják a gyerekek a mozit? A felhangzó nevetések aránya alapján igen. Van benne jó pár kedves momentum? Naná. Sokan meg fogják nézni és viszik rá a gyerekeket, így a szülőknek csak egy tanácsom van: vitassák meg utána a kicsivel, hogy mit értett meg a történetből. Érdekes beszélgetések alakulhatnak ki belőle.

Szerintem:

Hazai bemutató: 2019. november 21.
Hazai forgalmazó: Fórum Hungary

A film adatlapja a mafab.hu oldalon