Kilenc h贸nap h谩bor煤 kritika
H茅tk枚znapi 茅let眉nkben nem 茅rezz眉k a jel茅t, de nem is olyan messze t艖l眉nk, egy szomsz茅dos orsz谩gban h谩bor煤 d煤l. (Vagyis tal谩n nem ez a j贸 kifejez茅s. A t谩rgyalt filmet eln茅zve sokkal ink谩bb valamif茅le poshad谩s jut esz眉nkbe d煤l贸 harcok helyett. De err艖l kicsit k茅s艖bb.) A K谩rp谩talj谩n 茅l艖 magyar fi煤k pedig ugyan煤gy megkapj谩k a beh铆v贸jukat, mint b谩rki m谩s. (Nyelvt枚rv茅ny 茅s 谩llampolg谩rs谩gi t枚rv茅ny ide vagy oda, ilyenkor 艖k is ugyanolyan 谩llampolg谩rok, mint b谩rki m谩s…) Csuja L谩szl贸 dokumentumfilmj茅ben egy beregsz谩szi fiatalt, Janit 茅s hozz谩tartoz贸it (茅desanyj谩t, illetve menyasszony谩t) ismerhetj眉k meg. A huszon茅ves fi煤 鈥 sok kort谩rs谩hoz hasonl贸an megkapja a beh铆v贸j谩t.A Kilenc h贸nap h谩bor煤 k茅t, egym谩st贸l 茅lesen elv谩laszthat贸 anyagb贸l 茅p眉l fel. Nagy Z谩gon kamer谩ja r枚gz铆ti a sz眉l艖v谩rosban, a bevonul谩s 茅s az 鈥瀍lt谩v鈥 alatt t枚rt茅nteket. A front esem茅nyeir艖l Jani mobilj谩nak kamer谩val felvett, els艖sorban otthonra sz谩nt 眉zenetei tud贸s铆tanak. Tal谩n nem meglep艖, de ezek ut贸bbiak meglehet艖sen rossz min艖s茅g疟 k茅pi anyagok. Tal谩n ez茅rt is, de id艖ben kisebb h谩nyad谩t teszik ki a filmnek, 谩m gondolati-meg茅rt茅si szinten rendk铆v眉l sokat hozz谩 adnak a Kilenc h贸nap h谩bor煤hoz. A n茅z艖 t茅nyleg 谩t茅rzi, a (t茅nyleges 枚sszecsap谩sokat n茅lk眉l枚z艖) harcok milyen szinten 艖rlik fel az ember idegrendszer茅t. Jani felv茅teleiben 谩ltal谩ban a kietlen pusztas谩g l谩tszik, valahol a t谩volban sejteni lehet az orosz 谩ll谩sokat. 脷gy t疟nik: az ukr谩n hadsereg katon谩i alapvet艖en a fronton l茅v艖 bunkerekben vagy fedez茅kekben 眉lnek a szolg谩lati id艖 alatt. A felv茅telek tan煤s谩g alapj谩n v茅gtelen眉l ideg艖rl艖, hossz煤ra ny煤lt percekb艖l 谩ll minden nap. V茅r vagy hal谩l nincs az arcunkba tolva, de 铆gy is megrend铆t艖 az a jelenet, amikor Jani elmes茅li, hogy az egyik bajt谩rsa mik茅pp vesztette 茅let茅t mellette, tulajdonk茅ppen egy harminc m谩sodperces vide贸 眉zenetben benne foglaltatik a poszttraum谩s stressz 枚sszes t眉nete.Kilenc h贸nap h谩bor煤 kritika
Az otthon, Beregsz谩szon j谩tsz贸d贸 r茅szek m谩r sokkal 枚sszetettebbek, a maguk sallangmentes m贸dj谩n dr谩maiak. Jani 茅s csal谩dja (sznob n茅z艖pontb贸l szeml茅lve 鈥瀍gyszer疟 emberek鈥. 脡rz茅seiket nem fogalmazz谩k meg stiliz谩ltan, besz茅lget茅seik ker眉lik a kifinomults谩got. (Legal谩bbis ha ezen azt 茅rtj眉k, amit az 枚tdiplom谩s, magasan kvalifik谩lt, t枚bb gener谩ci贸s 茅rtelmis茅gi csal谩dokban kifinomults谩g alatt 茅rtenek.) Jani 茅s 茅desanyja, Erzsi nagyon egyszer疟en fejezik ki magukat. Saj谩t 茅rz茅seiket, motiv谩ci贸jukat tal谩n magukban sem fogalmazz谩k meg tiszt谩n. M茅gis egy hihetetlen眉l m茅ly dr谩ma rajzol贸dik ki el艖tt眉nk, az egyetlen gyerek茅hez v茅gs艖kig ragaszkod贸 茅s az 艖 elvesz铆t茅s茅t艖l f茅l艖 anya (茅s a helyzett艖l szenved艖 fi煤) trag茅di谩ja. Mert ak谩rmi t枚rt茅nik, Jani el fogja hagyni a m茅g 茅letben l茅v艖 sz眉l艖j茅t. Ha visszaj枚n a frontr贸l 茅lve, akkor is, hiszen ez esetben r枚vid id艖 k茅rd茅se 茅s megh谩zasodik. Term茅szetesen Janinak sem k枚nny疟, l谩that贸an nagyon szereti 茅desanyj谩t, de ezzel p谩rhuzamban id艖nk茅nt 鈥瀞ok鈥 sz谩m谩ra, amit otthon kap, k枚zkelet疟 kifejez茅ssel 茅lve az 鈥瀒degeire megy鈥 az anyja. (Priv谩t v茅lem茅ny, de a pesti Nagyk枚r煤ton bel眉l 谩ll贸 mozi k枚z枚ns茅g茅re r谩 is f茅rt nagyon, hogy m茅ly 茅rzelmi dr谩m谩t l谩ssanak bolti elad贸kr贸l 茅s biztons谩gi 艖r枚kr艖l. Meglehet艖sen jellegzetes volt l谩tni 茅s hallani, hogy a nevet茅shez az m谩r b艖ven el茅g volt az, amikor a k茅perny艖n megjelent valaki suhog贸s meleg铆t艖be 茅s kiny煤lt p贸l贸ba 枚lt枚zve. M疟k枚d茅sben a pavlovi reflex: j枚n a proli, r枚h枚gni kell.)

A Kilenc h贸nap h谩bor煤 mindenk茅ppen azoknak a filmje, akik az 鈥瀍mberi oldalt鈥 keresik az alkot谩sban, aki K谩rp谩talja magyars谩g谩r贸l vagy az orosz鈥搖kr谩n konfliktusr贸l szeretn茅nek b艖vebben t谩j茅koz贸dni, inform谩ci贸hoz vagy ak谩r szubjekt铆v 茅rtelmez茅shez jutni, annak semmik茅pp nem val贸 Csuja L谩szl贸 dokumentumfilmje. Az alkot谩s (ami b艖ven alapanyagul szolg谩lhatna egy filmdr谩m谩nak) els艖sorban a mag谩n茅leti oldalra, a szem茅lyes 谩t茅l茅sre koncentr谩l.

Szerintem:

Hazai bemutat贸: 2019. 谩prilis 11.
Hazai forgalmaz贸:
Olvass m茅g t枚bb magyar filmr艖l!
A film adatlapja