Kisvárosi gyilkosok kritikaA skandinávok minden ismert zsánerhez hozzáteszik az ízlésviláguk adta sajátos látásmódjukat. Így született meg többek között a “skandináv krimi” szóösszetétel is, ami valóban létező dolgot jelöl, és igen jó filmek kerülnek ki ilyen titulus alatt. Azt nem tudom létezik-e “skandináv vígjáték“, de hogy a fekete humorú komédiák nagyon fekszenek az északi filmkészítőknek, az már biztos. Itt az újabb gyümölcse ennek a furcsa fának, a Kisvárosi gyilkosok.

Kisvárosi gyilkosok kritikaIb (Nicholas Bro) és Edward (Ulrich Thomsen) sikeres, de kissé simlis építkezési vállalkozó és örök barát a nyugodt és békés észak-dániai Nibe-ben. Azonban hiába a pénz, ha a feleségeikkel nem jutank dűlőre. Az évek folyamán elhidegültek egymástól, így mindketten válni akarnak, hogy új életet kezdhessenek. Ám a két feleség, Gritt (Mia Lyhne) és Ingrid (Lene Maria Christensen) sem ostoba, tudják, hogy övék a fele vagyon és ebből nem engednek. Így a két jó barát egy költséghatékonyabb módját választja a párkapcsolati sztátusz megváltoztatásának, bérgyilkos fogadnak. A kiszemelt orosz szaki, név szerint Igor (Marcin Dorocinski) viszont nemcsak pszichopata, de igencsak alkoholista is, így nem igazán válik hasznukra, cserébe sok bonyodalmat okoz. Miközben a feleségek is hasonló elhatározásra jutnak, és az ő választottjuk, Miss Nippleworty sem százas, az tuti.

Kisvárosi gyilkosok kritikaFagyos kisváros, megfagyott viszonyok, két barát, két asszony, két gyilkos és sok-sok hülye helyzet. Minden adott egy jó, kellően kegyetlen és rekeszizmokat megdolgoztató filmhez. Ole Bornedal író/rendező nem is hagyja cserben a nézőit. Az a fickó, aki 3 év alatt kétszer rendezte meg ugyanazt a filmet (Nattevagten) valamit tudhat. Karakterei élő és lélegző figurák. Dolgoznak, szeretnek, csalódnak, hülyeséget csinálnak, mind bárki más. Egyszerű kisemberek ők, problémáik is hétköznapiak, így könnyen szimpatizálunk a két baráttal. Csak ők valahogy ezt viccesebben csinálják, mint mi. 

Ennek ellenére nem kell őket irigyelni, egyik szomorú helyzetet követi egy másik kilátástalan, és így tovább. Ekkor lép be a helyzet enyhítésére a humor, ami a történet következtében kellően sötét árnyalatot ölt. Senki sem menekülhet, a furcsa rendőr, a rasszizmus, a balfék karakterek, mind megkapják a maguk vicc adagját, a politikai korrektséget még csak hírből sem ismerő, de a maguk őszinte skandináv módján. Néhány popkult utalás pedig már alap. A színészek sem hagyják cserben az elvárásainkat. Néhol ugyan elripacskodják a jelenetet, de még elviselhető szinten.

A Kisvárosi gyilkosok kilencven percnyi szórakozás, északi stílusban. Remek színészekkel és remek hangulatban. Nem lesz kultfilm, de szégyenkeznie sincs oka. A film (szerencsére) feliratos, így nem fosztanak meg minket az eredeti dán és angol nyelvű dialógusoktól, amik így felváltva különösen viccesek.

Szerintem:

Hazai bemutató: 2017.  június 29.

Forrás és fotó: Vertigo Média

For privacy reasons YouTube needs your permission to be loaded.

I Accept