Macskafogó kritika
Mit lehet írni egy több mint három évtizedes kult és egyben klasszikus rajzfilmről, ami ugyan csak Magyarországon világhírű, de itt nagyon? Például azt, hogy újra a mozikba kerül a Macskafogó. Digitálisan felújítva, ami dicséretes, nem annyira lényeges, mint az, hogy újra nagy vásznon láthatjuk sokunk kedvencét.

A macskák és az egerek valaha békében éltek, de mostanra a macskák annyira megerősödtek, hogy az egész egértársadalom léte veszélybe került. Csak egy új szuperfegyver hozhat remény, de annak tervei a világ másik felében, Pókióban vannak. Újraaktiválják hát a szolgálat kiégett, de profi ügynökét, Grabovszky-t, hogy szerezze meg azt. Eközben a macskák sem ülnek tétlenül, hanem Fritz Teufel igazgató vezetésével mindent megtesznek a végső győzelem érdekében. A közel 100 percben kapunk még vámpírokat, balettből szabadult gengsztereket, nő szuperjárgányt, rengetek idézhető egysorost, verbális és vizuális geget, hogy csak győzzük rekeszizommal. Hiába, a nyolcvanas években még tudtak rajzfilmet készíteni itthon, nem úgy, mint 20 évvel később. (Igen, a borzasztó folytatásra gondolok, ami a nyomába sem ér az első résznek, és csak celluloidpazarlásra volt jó.)

Az alaptörténet nem egy korszakos mű, de kellően lendületes. Épp csak alapot szolgáltat a karakterek bemutatására és szituációk kivitelezésére. Ám ami igazán kiemelkedő, az a színészi, pontosabban szinkronszínészi munka. Igazi sztárok adják a szereplők hangját. Benedek Miklós, Sinkó László, Mikó István, Körmendi János, Haumann Péter, Kern András, csak hogy a legfontosabb karaktereket említsem. És bár tőlük egy telefonkönyv felolvasását is napokig nem unnánk meg, olyan szövegetek adnak a szájukba, hogy mind a tíz ujját megnyalja utána bárki.
Macskafogó kritika
Bár sokan még mindig azt hiszik, a rajzfilm nem csak a gyermekmesék terepe. Ez a film is remek példája ennek, hiszen rengetek utalás inkább érthető felnőttek, mint a gyerekek számára. Főleg, mert az egész mű egy cinikus humorral tálalt szatíra/paródia keverék. Lengyel nevű, elpusztíthatatlan szuperügynök, német és olasz főgonosz, óriásrobot, mexikói vámpírok, kell ennél több?

A film bizonyította, hogy érdemes minden korosztály figyelmére, és az elmúlt évtizedek sem csorbították érdemeit.  Ma is épp oly’ vicces és szórakoztató, mint volt 1986-ban, pedig ma már minden film elérhető itthon is, nem úgy, mint a VHS korszak hazai hajnalán.

Mindenkinek ajánlom, hogy nézze meg a nagyvásznon, ahová az ilyen időtlen klasszikusok valók. Százalék nincs, mert szükségtelen. 🙂

Hazai bemutató: 2018. szeptember 13.

Hazai forgalmazó: Pannonia Entertainment

For privacy reasons YouTube needs your permission to be loaded.
I Accept