Marvel Kapitány kritika
Aki ismeri kicsit a “munkásságomat” az tudja, hogy imádom a Marvel filmeket, amit jó néhány kritika is bizonyít (Pókember: Irány a Pókverzum, A Hangya és a Darázs, Pókember: Hazatérés, A galaxis őrzői vol. 2.), ezért esik nagyon nehezemre, hogy leírjam a Marvel Kapitány sajnos egy rossz és unalmas film lett. Álmomban sem gondoltam volna, hogy pont egy ilyen fontos és érdekes karakter filmjét fogják elrontani, ami azért is dühítő, mert a Végjátékban fontos szerepe lehet majd Carol Denversnek. Valamint ez kicsit a rajongók arconköpése is, mivel a Marvel Kapitányba közel sem fektettek annyi energiát és kreativitást, mint a korábbi filmekbe. Olyan, mintha egy elfuserált Star Trek epizód lenne, ami már a 90-es években is ciki lett volna.
A két stáblistás jelenet pedig feltette a koronát az egészre, komolyan azt hittem, hogy kiszúrom a szemem a szívószállal…Mivel nem ismerem a képregényt, ezért nincs összehasonlítási alapom, hogy a történet mennyire hű az eredeti műhöz, de gyanítom, hogy a film faék egyszerűségű sztorijánál sokkal jobb lehet. Vers/Carol Denvers (Brie Larson) a Hala-n éli mindennapjait mióta a Kree faj megmentette életét egy súlyos baleset után, aminek mellékhatásaként elvesztette korábbi emlékeit. Egy balul elsült bevetés után, a Skrullok foglyul ejtik, és belepiszkálnak az agyába, ahonnan fontos információhoz akarnak hozzájutni. Versnek sikerül kiszabadulnia, de nem jut messzire, a Föld nevű bolygón zuhan le. Mivel nincs tisztában a földi szokásokkal hamar meggyűlik a baja a rendfenntartó szervekkel, akik Nick Furyt küldik, hogy begyűjtse a nőt. Vers és Fury hamarosan egy Skrull-Kree háború közepén találja magát, ahol a tét a bolygó jövője.
Marvel Kapitány kritika
Most, hogy visszaolvasom a történet egészen izginek tűnhet, de ez csak a látszat. Sikerült egy olyan tétnélküli, unalmas, minden drámaiságot és karakterfejlődést nélkülöző sztorit összehozni, hogy komolyan sírhatnékom támadt tőle. Az első baljós jelek a film elején jelentkeztek, de úgy gondoltam, hogy biztos jobb lesz, hiszen még csak most kezdődött, majd be fog indulni stb. De nem így lett… Mikor Vers/Carol megkezdi földi “pályafutását” Nick Fury-val karöltve akkor már tudtam, hogy ennek nem lesz jó vége. A film felétől pedig már rendesen szenvedtem az olcsó poénok, és az ócska látvány miatt. Értem én, hogy a 90-es években játszódik, de a látványnak miért kell úgy kinéznie mintha Az utolsó csillagharcos felújított változatát nézném? Ráadásul a kreativitás legapróbb szikráját sem csillogtatja meg, a zenei betétek rosszul lettek kiválasztva, az akciójelenetek olyanok, mint egy B kategóriás akciófilmben. Marvel Kapitány képességei nincsenek megfelelően bemutatva, nagyon vásári az egész mikor össze-vissza lövi ki a kezéből a fotonsugarakat, és egy idő után unalmas is, hogy mindent és mindenkit felrobbant.

A színészek természetesen nagyon igyekeztek, hogy kihozzák a maximumot a karakterekből, de ehhez az is kellett volna, hogy tisztességesen megírják őket. Nick Fury (Samuel L. Jackson) és Goose üde színfoltjai a filmnek, hozzájuk köthető az összes értékelhető jelenet és poén. Szegény Brie Larsonnal és Ben Mendelshonnal csúnyán elbántak, mivel hiába játszanak kifogástalanul annyira kétdimenziós a karakterük, hogy abból nem sokat lehetett kihozni, pedig ott volt bennünk a potenciál. Iszonyatosan jó drámai szálat lehetett volna felhúzni Carol Denvers és Talos karakterére, igazi szép katartikus jellemfejlődéssel, ehelyett egy olyan felületes, összecsapott történetvezetést és befejezést kapunk, hogy én szégyellem magam az alkotók (Anna Boden, Ryan Fleck) helyett.
Marvel Kapitány kritika
Igazából a film utolsó 15 perce érdekes a Végjáték szempontjából, ahol kiderül, hogy Marvel Kapitány honnan kapta az erejét, és hogy mi is ő valójában. Ez tényleg érdekes és elgondolkodtató, hogyan fogja befolyásolni a Bosszúállók sorsát Carol képessége. Viszont lehetett volna akár egy jó, és élvezhető 110 percet csinálni az utolsó 15 perc elé ugyanebből a költségvetésből, megtisztelve ezzel a rajongókat, akik 10 éve kitartanak a Stúdió filmjei mellett.

Az értékelésem most elég szigorú lesz, mivel nagyon-nagyot csalódtam és kicsit kitépték rajongói szívem egy darabját, amit remélem a Végjáték be fog foltozni és Marvel Kapitány nem bombázza szét a Bosszúállók utolsó kalandját. Természetesen tisztában vagyok vele, hogy minden igazi rajongó meg fogja nézni a Marvel Kapitányt a negatív vélemények ellenére is.

Szerintem:

Hazai bemutató: 2019. március 7.

Hazai forgalmazó: Fórum Hungary
A Marvel Kapitány filmes adatlapja