Nyírjuk ki Günthert! kritika

A magabiztosság egyik fokmérője, hogy az ember képes-e önmagán nevetni. Ha nem fél attól, hogy nemcsak rajta, de vele is nevet. Akkor már nincsenek önértékelési problémái, tudja a helyét a világban. Ha pedig ezzel nekünk is mosolyt csal az arcunkra, akkor mondhatjuk, hogy jól sikerült a produkció. Blake (Taran Killam) hivatásos bérgyilkos, de megcsömörleni látszik a munkájában. Nem a sok áldozat, vagy az állandó veszély akasztja ki, hanem, hogy nem ő a legjobb. Mert az Günther (Arnold Schwarzenegger). Így a kollégáiból összeverbuvál egy gyér kis egységet, hogy levadásszák a szakma ászát, így megkaparintva a vágyott titulust: “a szakma legjobbja”. És persze mindezt egy forgatócsoport szeme, kamerája láttára, hogy meglegyen a hiteles dokumentáció is. Ám a világelső nem azért trónol a csúcson, mert hülye, épp ellenkezőleg. Így a munka nem megy simán, de legalább nagyon viccesen. Már amikor.

Nyírjuk ki Günthert! kritikaKillam nem csak főszereplője a Nyírjuk ki Günthert! című filmnek, hanem író-rendezője is ennek az akció-vígjátéknak. És ha már ő irányít, hozta az asszonyt is, Cobie Smulders-t, aki Blake exét, Lisát játssza. A csapat többi tagjára kár sok szót vesztegetni, sztereotíp papírmasék mind, még ha néhol szórakoztatóak is. Van itt erőszakos orosz ikerpár, ex-terrorista arab, állandóan robbantani akaró amerikai, bölcs és öreg néger, dögös perzsa mesterlövész, szemüveges kocka, csendes japán és persze a narcisztikus főszereplő. Természetes annyira bénák, hogy szinte mindet elbaltáznak, így nem hogy közelednek céljukhoz, de egyre fogynak is. Közben persze igyekeznek minket szórakoztatni, több-kevesebb sikerrel. Az akciók megmosolyogtatóak és igen látványosak, de ha ők a legjobbak, akkor nyugodtan alhatunk. A csoport persze alig funkcionál, és teljesen inkompetens, ami csak egy ideig szórakoztató. Szükség volt az öreg Arnold karizmájára, hogy a végére gatyába rázza a filmet. Nélküle egy adag fonnyadt guanót sem érne az egész.

Ha paródiának fogjuk fel, akkor nem is olyan rossz film, de nem vagyok biztos benne, hogy ez volt a készítők szándéka. A forgatókönyv igyekszik tudomást sem venni a történetben tátongó lyukakról, ami érthető, de nem javít a helyzeten. A figyelmünket igyekszik akciókkal vagy enyhén elripacskodott karkarterizálással lekötni. Ez majdnem sikerül is, de sajnos a központi szereplő se nem érdekes, se nem kedvelhető. A többieknek valamennyire szimpatikusak, a maguk suta módján. És szerencsétlenkedésük, már-már burleszkbe illő alakításuk tényleg szórakoztató, de csak egy ideig. Szerencsére a film nem rabolja a drága időnket, legalábbis nem sokáig. Az áldokumentumos stílust viszont remekül használják, ez segít, hogy ne essünk ki a történetből, és pár igazán vicces jelenetet is biztosít.

A Nyírjuk ki Günthert! közepes akciófilm egy zseniálisan lökött Schwarzenegger-rel, akinek most is jól áll a mókázás. Csak rajongóknak!

Szerintem:

Hazai bemutató: 2017. otóber 19.

Hazai forgalmazó: Big Bang Media

For privacy reasons YouTube needs your permission to be loaded.
I Accept