Predator - A Ragadozó kritika
Schwarzengger klasszikus utána kvázi popkult lénnyé avanzsálhatta magát a Vadász. Azóta több film is készült róla/vele, és naná, hogy érdekelt, mi a fene mégis ez az új Predator aki a „hagyományost” átdobja egy falon, kocsihoz csapja, és a poszter szerint letépi a fejét. Meg Alfie Allen sci-fi-ben?

Hónom alá csaptam a lokális Predator-szakértőmet, és megnéztük ezt az új filmet. A főszerepben Boyd Holbrook egy mesterlövész alakít, akinek hogy, hogy nem, majdnem a fejére esik egy idegen űrhajó bevetés közben. Ezt az űrhajót egy másik, hasonló kergette. Ennyivel elégedjünk is meg történeti háttér szempontból a film feléig.

McKenna (Holbrook) elfogatása előtt elküldi egy postai megőrzőpontra mindazt, amit a hajóból tudott zsákmányolni (annyira logikus lépés, hogy hihetetlen). Természetesen valami itt is kisiklik, ezért az ő autista fia veszi át a csomagot. McKennát bedobják a mentálisan hadirokkant katonákat szállító KISBUSZBA (igen, direkt nagybetűvel, mert 8 veteránt biztos így a legjobb szállítani, tényleg). Kedvenc rasztafári űrlényünk jön a személyes holmikért, amikor is feltűnik az Überpredator. Onnan lehet tudni, hogy más színe van, nagyobb és infravörösben lát bukósisak nélkül. Innen megtudjuk, hogy a sima Predator áruló, de hogy miért… igen, azt majd a film legvégén.
Predator - A Ragadozó kritika
Több részletet nem osztanék meg, a film számomra súlyos bukás. Nehezen tudom sci-fi-nek nevezni, inkább akciófilm, látványorgia jelzővel. Minden robban, meg nagyon szép IMAX-ben, de úgy nem tudta megmenteni a filmet ez a látvány, hogy alapból ezt volt az egyik céljuk. Enyhe Michael Bay átirat érződött végig. A sci-fi zsáner egyik legfontosabb eleme a nagyon erős történeti szál, ami felépíti a díszletet egy későbbi dilemmához/csavarhoz, így húzva be a nézőt, hogy fontosnak érezzen egy döntést/problémát/cselekedetet. Innen mindez hiányzott. Az idő telt, a cselekmény folyt, én meg fáztam a teremben (ez az én hibám, nem a mozié).

A film végénél igenis éreztem örömöt, de ez a nagy üdítő rossz beosztása utáni mosdóhasználatból fakadt. Maga a film egy nagyon gyenge, vasárnapi akciófilm kategóriáját súrolja. Nincs jellemfejlődés a karaktereknél, egy PTSD-s katonánál nem tartom fejlődésnek, hogy feláldozza magát. A főhős nem lesz jobb apa, a gyereket jobban elfogadják a film végére, sőt, teljesen logikátlanul teszik ezt, de miért lenne fontos normálisan lezárni a filmet, ha lehúzhatunk még több bőrt csacsi öreg Vadászunkról?

Predator - A Ragadozó kritikaKét egész női karakter tűnik fel a filmben, az egyik az exfeleség, a másik az okos nő. Technikailag ennyire vannak kidolgozva, nem is merítkezünk a személyiségükben, a doki egyszer keményen tud odaszólni, és jé, lőni is tud, ezért kevesebb szöveget kap, mint egy férfi mellékszereplő (logikus?). Mert bizony erről van szó. Ígéretes trailer, gyenge végeredmény, de a film hozzájárult rengeteg munkahely megteremtéséhez és több ezer munkaórát ölelt fel az elkészítése, valamint nyilván egy nagy zsák pénzt. Megérte? Nem. Rengeteg logikai hiba van, és talán három jó poén. Igen, összesen.

Ajánlom annak, aki szereti a Predator karakterét, aki szerette Arnold bácsi változatát, akit nem zavar, hogy már kibogozhatatlan az összegubancolódott AVP franchise után, hogy melyik űrlény, hogy és mint is van úgy magában meg a másikhoz viszonyítva. A következő Predatort (mert lesz, ez sajnos biztos pont a galaxisban) nem én fogom nektek véleményezni, mivel őszintén úgy gondolom, a széria itt vesztette el a biztos talajt a lába alól.

Összességében: 10/3. Moziban nem javaslom. Majd tévében, ha nem zavar, hogy a hashajtóreklám nagyobb izgalmat vált ki belőled, mint a cselekmény.

Szerintem:

Hazai bemutató: 2018. szeptember 13.

Hazai forgalmazó: Forum Hungary

For privacy reasons YouTube needs your permission to be loaded.
I Accept