Rampage - Tombolás kritika
Nem annyira vártam a Rampage – Tombolás című filmet, kétszer is belefutottam az előzetesébe, és nem igazán nyűgözött le. Nagyon evidens mondatok, semmi gondolatébresztő jelenet, már az ötödik mondatnál tudni lehet a film teljes történetét. Talán ezt most kihagyom. Nos, nem hagytam! Bár fel kellett venni a tempót és átengedni magam a film hangulatának, de kijelenthetem, hogy pozitívan csalódtam. Na, nem mindenben, inkább összességében.Dwayne ’The Rock’ Johnson a változatosság kedvéért magas, izmos, kopasz, napbarnított, és tippelek ugyan, de szerintem a film előtt nem sokkal volt fogfehérítése. Ezt azért fontos ilyen direktben és hamar leszögezni, mert rengeteget mutatják, és kell is, hogy ne csak a CGI állatokat nézzük. Van, hogy nehezen követhető egy jelenet, de ez relatíve ritka, egyébként teljesen rendben vannak a képi megoldások. Mi kell ahhoz, hogy egy szörnyfilm sikeres legyen napjainkban? (Igen, szörnyfilm, de ezt később részletezem.) Nos, szörnyek, harc a szörnyek között, romokban/lángokban álló környezet, annak bemutatása, hogy a szörnyek kvázi verhetetlenek, egy-két (de semmiképp sem 5 feletti) gárda az emberi karakterek miatt,. A viccek opcionálisak, szerelmi szál/haláleset szintén, de tetszés szerint beépíthetőek a film akármelyik pontján. Ha bármikor meghalhatsz, akkor tényleg bármikor teheted a film során, szerelmesnek lenni meg sosincs késő (kivéve, ha kiírtak a filmből, akkor már igenis az). Ezeket a film igenis hozza, és egész jól, ezért nehéz haragudnom rá. Tipikusan az a kategória, amit meg tudsz nézni hét közben munka után, mert szerencsére gondolkodni nem kell rajta sokat. De cserébe vannak jó viccek, ami egyre ritkább a filmiparban.
Rampage - Tombolás kritika
Génkísérletek, bocsánat, génszerkesztés a film alapötlete, mert ami gyógyításra fordítható, az terrorfegyver lehet (kb. így el is hangzik). Itt természetesen katasztrofális végeredmény lapul a borítékban a kísérletben résztvevők számára, de kiderül, hogy a gonosz Kft. (nem az együttes) eredetileg is ezt akarta. Mert ugye a szuper-fegyvereket mindig szuper áron lehet eladni. Ha el tudja fogadni a néző, hogy igen, génkísérlettel egy állatból igazán hatalmas ronda izé lehet, ami fejlődni is tud, meg erős, meg gyors, meg minden nyalánkság, akkor könnyedén besimul a film az ingerküszöb alá.

Ami zavart, az a színészek kihasználatlansága. Értem, hogy a fő vonal az állatok evolúciója egyik fázisú pokemonból másik fázisúba, mert az sokkal többféleképpen tud trancsírozni, de a két főszereplő háttér történetét összecsapva ismerjük meg. Utalás van, de elég gyorsan lezárásra kerül a téma. Fontos még kitérni arra, hogy csak Dwayne Johnson karaktere tud gondolkodni, hiába van tudós és nemzetközi ügynök is a csapatban, teljesen feleslegesnek érződik mind, amíg ott van Rock, aki egyszerre izmos, napbarnított és kopasz is (senkivel sincs bajom, akire az előzőek bármelyike igaz).

No, nem kerülgetem tovább, a szörnyek. Alapvetően egy tíz méteres farkas, egy ordas nagy hüllő és egy hatalmas albínó gorilla nem lenne szörny, de ha a kutya hátából meg farkából is 3 méteres tüskék állnak ki, a hüllő meg varacskos agyarakkal bír, az szörny. Örömmel várom a film megnézése után lelkes teóriákat és akár előtanulmányokat is felmutató kommentelőket, akik elmagyarázzák nekem, hogy mi a fene volt a harmadik lény. Őszintén nem tudok neki fantázianevet adni, Agyaras Krokodil, vagy Varacskos Aligátor? Abban biztos vagyok, hogy nem lehet egyszerű élete, mert még a torkában is befelé hajló fogak vannak.
Rampage - Tombolás kritika
Hatalmas hódolatom Jeffrey Dean Morgannek, amiért bevállalta ezt a filmet, és megpróbált színész maradni közben, az ő jelenetei viszik el a vicceket, de majdnem az összest. Legalább még pár napig mosolyogni fogok rajtuk. A filmben az is kiderül, hogy miért Rampage a cím, és meglepődtem, mivel egész ötletes. A zenék jók, az egyikbe külön bele vagyok szerelmesedve az előzetes óta.

A Rampage – Tombolás nem lesz egy kultfilm, nem fogok róla ódákat zengeni, hogy nézze meg mindenki, viszont valószínűleg elő fog kerülni valamikor a közeljövőben egy borongósabb hétköznap délutánon szódával elmegy. Nem kell tőle sokat várni, cserébe azt mind hozza. Családbarát, a legdurvább káromkodás a bakker (és tényleg). A szörnyfilmek rajongóinak: az előzetesek között volt egy másik hasonszőrű is! Plusz érdekesség: Uwe Boll parádézott pár kört a közösségi fórumokon a címválasztás miatt, többet nem mondok, aki nem hiszi, járjon utána.

Szerintem: 

Hazai bemutató: 2018. április 12.

Hazai forgalmazó: InterCom

For privacy reasons YouTube needs your permission to be loaded.
I Accept