window.dataLayer = window.dataLayer || []; function gtag(){dataLayer.push(arguments);} gtag('js', new Date()); gtag('config', 'UA-108567345-1');

Szárnyas fejvadász 2049 kritika

Home » Szárnyas fejvadász 2049 kritika

Szárnyas fejvadász 2049 kritika

Szárnyas fejvadász 2049 kritika
Hollywood ismét talált magának egy új arany tojást tojó trendet: a régi klasszikusok folytatásait. A recept valahol zseniális, hiszen vannak olyan mesterművek, melyeket képtelenség lenne remake-elni, ellenben a rajongótáborukból igen csak meg lehet gazdagodni. Arról nem is beszélve, hogy mivel a sikersztori általában adott, azt újból el lehet adni a fiatalabb közönségnek is, ilyen a Szárnyas fejvadász is.

Erre a jelenségre nagyon jó példa a Jurassic World és az új Star Wars-filmek sikerei, mivel ezek igazi win-win szituációk: az idősebbek ellehettek a nosztalgia kellemes akolmelegében, míg az ifjúságot újra el lehetett varázsolni ugyanazzal a történettel. Eddig egyetlen látványos kivétel akadt, a Trainspotting 2, de ugye az eleve más, „undergroundabb” kategóriában mozgott. Amúgy az tudatosult már mindenkiben, hogy készül az Amerikába jöttem 2? (Minek is?)

Ebbe a sorba került a Szárnyas fejvadász 2049 is, mely egy 35 évvel ezelőtt készült – egyébként a maga módján zseniális – film folytatása. Akartuk mi ezt? Maximum annyiban, hogy végre egyértelműen a szánkba rághatnák, hogy Deckard (Harrison Ford) replikáns, azaz egy mesterséges lény-e vagy sem. Erre a kérdésre a választ azonban egy kisfilmben is meg lehetett volna oldani, nem kellett volna hozzá egy 2 és fél órás opusz. Pláne nem egy ilyen, mint amit végül a mozikba küldtek.

Én mindig is megértő voltam azokkal szemben, akik az eredeti Szárnyas fejvadászt unalmasnak találták. Valljuk be, a tempója néhol valóban túlságosan is visszafogott és lassú, de talán ettől is olyan szép. Mert a sötét képek, a klausztrofób terek és a nyers brutalitás ellenére egy valóban szép sci-firől beszélünk. Mindemellett rendkívül okos is, mely olyan, a mai napig aktuális kérdéseket boncolgat, hogy mit nevezünk egyáltalán életnek? Hol van a határ az ember és gép között, ha utóbbit annyira a magunk képére teremtjük, hogy az már saját gondolatokkal és érzésekkel is rendelkezik?
Szárnyas fejvadász 2049 kritika
Nos, ehhez képest a folytatás grandiózusabb, látványosabb, de sokkal üresebb és vontatottabb lett. Nem kertelek, az első egy óra után szabályosan szenvedni kezdtem a film nézése alatt. Nagyon-nagyon lassú a cselekmény vezetése, ami ráadásul nem is szól semmiről. Pontosabban érezni azt, hogy az alkotók valamit nagyon el akarnak mondani nekünk, csak épp az üzenet elveszik az iszonyatosan béna dialógusok között. Egy konkrét idézet: „Seprűvel nem lehet megállítani az árvizet”. Még kínosabb, hogy a film annyira hülyének nézi a nézőt, hogy konkrétan a kulcsmomentumokat a szereplők 10 percenként elismétlik, egy idő után pedig ezeket vágások segítségével már vizuálisan is megerősítik.

A történet abszolút középpontjában Ryan „borostásan szexi” Gosling karaktere, a K nevű replikánsokra vadászó replikáns áll, amely már önmagában is érdekes lenne, csak éppen ezzel a morális dilemmával nem kezdenek jóformán semmit. Pedig valaki meg is kérdezi tőle, hogy mit érez ezzel kapcsolatban! Eleve Gosling nem aggódta túl a szerepét, hozta a Drive-ból és a Csak Isten bocsáthat meg-ből ismert szűkszavú, de kemény öklű figuráját oszt’ jó napot, szaladt rögtön a fizetési csekkért. Mindezzel annyi a baj, hogy 150 percben baromi fárasztó ezt az érzelemmentes színészi játékot nézni. Továbbá szintén érdekes lehetne a barátnőjével való kapcsolat is, aki voltaképpen egy élő hologram, ám ezt a fajta szerelemi felállást Spike Jonze már eszméletlenül ügyesen megoldotta anno A nőben, így az itt látottak meglehetősen sutának tűnnek.

Igazából már az alapfelállás is mítoszromboló: újra vannak replikánsok a Földön, melyek már sokkal engedelmesebbek, mint elődjeik, de valamiért még mindig élnek korábbi, kivégzésre ítélt modellek. Ezzel pedig jóformán semmissé teszik az első rész alapkonfliktusát, melyben a szökött gépek a saját életüket akarták meghosszabbítani, hogy ők is úgy élhessenek, mint az emberek. 2049-ben azonban ez már sikerült, ezek a lények már úgy öregednek, mint mi, mégsem boldog egyikük se, mert hát még mindig csak szolgák. Arról már nem is beszélve, hogy az emberek időközben már ránézésre meg tudják mondani, hogy ki „igazi” és ki nem, így a szemvizsgálat is már kvázi csak egyfajta formalitásnak minősül. Hogy akkor miről is szól a film? Röviden és spoilermentesen: Gosling keres valakit két és fél órán keresztül, aki nem Deckard. Komolyan ennyi.
Szárnyas fejvadász 2049 kritika
Külön elkeserítő, hogy az egész játékidő alatt még Gosling antiszínészi játéka a leghitelesebb, mert körülötte szinte mindenkit rossz nézni. Főleg szegény Fordot, aki mintha kómából frissen kelve és részegen állt volna a kamerák elé. Minden megmozdulása, minden szava kínos és fájdalmas. Jared Leto pedig ismét nem több egy nagy blöffnél, mint amilyennek az Öngyilkos osztagban is megtapasztalhattunk. Karaktere bár vak, de ennek semmi jelentősége nem akadt, mi több, nem is nagyon érzékeltették velünk fogyatékosságát. Helyette megkaphatta a szövegkönyv legagyzsibbasztóbb részeit, amit még túl is játszott. Egyedül Ana de Armas, a virtuális barátnő tudott valamit színészileg hozzátenni a filmhez. Hurrá.

Mindezek a kolosszális hibák tényleg fájnak, mert amúgy a látvány, a zene és az atmoszféra abszolút rendben van. Nem csak sikerült hozni az eredetiét, de tovább tudták gondolni hatalmas terekkel, elképesztő, monumentális díszletekkel, gyönyörű plánokkal és változatos tájakkal. Mindemellett a 3D most is csak egy parasztvakítás, szinte semmi térhatást nem érzékeltem, cserébe bosszankodhattam, hogy ha kicsit félrehajtom a fejem, akkor már nem látom jól a képet. Mindenesetre ez a film még látványpornónak is kevés, vagy sokkal inkább túlontúl hosszú. Csak óvatosan a megtekintésével!

Szerintem: 

Hazai bemutató: 2017. október 5.

Hazai forgalmazó: InterCom

5 hozzászólás

 1. Illés Heni 2018-01-02 at 11:38

  Kedves Jurgen!

  A kritika véleményújságírás, ami nem feltétlenül egyeik mindenki nézőpontjával, mivel szubjektív műfaj. Ha a filmet értékeled azt megköszönjük, de kérlek kerüld a személyeskedést. Köszönjük!

 2. Jurgen 2018-01-01 at 19:02

  Aki ezt a kritikát írta (Kis Szabolcs),eszméletlenül retardált. Az ilyenek csak fikázni tudnak mindent. Grat neki.

 3. Gvadányi István 2017-11-18 at 01:10

  Végre egy kritika, ami pont úgy írja le a filmet, ahogy én is láttam. Én voltam az a néző, aki hatvanvalahány perc után kiment a moziból. Így Harrison Ford kimaradt, de nem bánom. Őt már az elsőben sem bírtam, igazából nagyon gyenge színész, Han Solonak jó volt, és annyi. Bár vannak nála is tehetségtelenebbek, mint pl. Gosling. Csak azért írok most ide pár mondatot, mert nagyon idegesít, amikor egy nyilvánvalóan vontatott, unalmas, ötlettelen, semmitmondó filmről elismeréssel írnak egyesek. Mi van itt? Én nem értem. Ha bő egy óráig szinte semmi nem történik, akkor hol a film? Na, mindegy, nem számít, mindig vannak, akiknek pont az a filmélmény, ami nekem még büntetésnek is kemény. Elnézegetve ezt a “vizuális orgiát” amit itt valaki emlegetett (szegénykém), azon merengtem, hogy egy nagy akváriumban több érdekesség van, mert 1. színesebb 2. abban néha a nagyobb halak bekapdossák a kicsiket 3. a csigák meg telefossák a vizet, tehát van akció. Mielőtt valaki azzal vádolna, hogy csak a pörgős hálivúdi mozit szeretem, hát pont nem. Nézzétek meg a Tarkovszkíj féle Solarist, na az is lassú, de baromi jó, a Stalkerről nem is beszélve. Az első (és nekem 1etlen) Szárnyas fejvadász is nagyon jó, mert abban a faarcú Fordot kivéve mindenki más nagyon jól játszik, főleg a replikánsok, gyönyörűen beállított képek vannak, zseniális zenével (!) a történet pedig túlmutat a hagyományos jó-rossz küzdelmein. Azt akárhányszor meg tudom nézni, ezt egyszer sem sikerült. Talán majd eccer…

 4. Agnes 2017-10-24 at 09:55

  Néha a kritikákat olvasva úgy érzem, nem ugyanazt a filmet láttuk, de ez nem baj. 🙂 Nekem eszméletlenül bejött a film, az eredetit is nagyon szerettem, és szerintem ez méltó folytatás. A hangulata magával ragadott, engem nem zavart a lassúsága, nekem segített abban, hogy még inkább belemélyedjek ebbe a világba. Nem éreztem olyan szinten szájbarágósnak a mondanivalót sem, mint a kritika írója, bár tény, hogy eléggé egyértelművé tették. Ugyanakkor, felvetődött egy kérdés (mi az, ami igazán emberré tesz minket?), amire az alkotók több lehetséges választ is adtak – bár érezhető, hogy ők melyiket preferálják -, de az ember azért vitatkozhat, és kialakíthatja a saját álláspontját.
  Én a színészi játékot sem éreztem rossznak: Gosling faarcú, mert annak kell lennie, de, mikor helye van az érzelmeknek. akkor nagyon is megmutatja őket. Ford és Leto közös jelenete pedig számomra borzasztó erős volt.
  A kritikában is pozitívumként kiemelt látvány pedig engem konkrétan a székhez szögezett, egy vizuális orgazmus volt az egész.

 5. Peter 2017-10-07 at 13:52

  Azok akik nem látták a filmet ne olvassák el, mert egy kicsit spoilerezek, kis elemzéssel.:

  Végre nem egy bugyuta tini akció popcorn filmet készítettek. Ez a film egy művész film és ez azok kedvelőinek szól!

  Nekem hála az istennek volt média órám anno. Ott megtanítottak szó szerint látni, nem nézni.. Ezeket a filmeket mind beállítások, maszkolások, szimbolikus utalásokkal látják el. Tárgyak, terek, emberek helyezkedése mind kulcsfontosságú. Nem lehet csak úgy nézni, mint a birkák.. pl.: A fa rögtön az elején.: A fa élete során hasonló ciklusokon megy át, mint az ember: egyenesen áll, növekszik, virágzik, termést hoz, öregszik, meghal. Szorosan köthető az emberi élet állomásaihoz. A gyökér jelzi a tudattalant, a törzs a tudatot, a korona pedig a felettes ént. Az életfa is világtengely és középpont, de emellett a regeneráció, és az ősi TÖKÉLETES állapothoz való VISSZATÉRÉS kifejezője is. (Szülés hatalma egy androidtól) Majd a virág a fa alatt.: A szeretett nőt/nőket szimbolizálták. A kutya Ford védelmezője is érdekes kinézetű .: A fekete kutyáról úgy tartják az ördögi hatalom, boszorkányság megtestesítője (Ford gyereket nemzett egy androiddal, ez bűn).

  Nagyon sok utalás, jelek vannak ezekben a filmekben, amit észre kell venni, hogy igazán élvezhető legyen. Ezért nem való mindenkinek ez a műfaj. Lehetne naphosszat elemezni mert fantasztikus. Még párszor azt hiszem meg kell néznem hátha több dolgot fedezek fel..

  Vissza a film véleményemhez.:
  Az akcióból több kellett volna, mert tény hogy néha unalmas, hiába a látvány. A mondani valót jobban kidolgozhatták volna elég egyszerűre sikeredett, akkor lett volna igazán toplista király. Bár semmi kétségem, hogy nem lesz az, még így is. Gosling amúgy Iszonyat mit hozott össze, remek színész. Szerintem járna ezért az Oscar! 👏👑 Csak remélni tudom, hogy lesz 3. része és Gosling lesz megint az aki. Hisz lezáratlan a vége és egy android. Szóval hajrá, több pörgéssel! 8/10

A Te véleményed is számít!

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..

Ez az oldal cookiekat használ Ok
%d blogger ezt szereti: