Szörnyek és szerelmek kritika
Matteo Garrone, méltán elismert olasz rendező valami szokatlannal próbálkozott meg jó 3 éve. Felnőtteknek szóló mesefilmet készített hazájában Szörnyek és szerelmek címmel, nemzetközi színészgárdával, angol nyelven. Ambiciózus terv, de ha minden jól áll össze, akkor a siker sem marad el.Longtrellis királynője (Salma Hayek) gyermeket akar, de nem tud teherbe esni. Highhills ura (Toby Jones) a kedvenc háziállatára koncentrál a lánya helyett. Strongcliff királya (Vincent Cassel) csak a bujaságnak él. Ez a három megszállottság indítja be az eseményeket, amelyek olykor nem várt fordulatot vesznek. Hol vicceset, hol bizarrt, és van, ahol tragikusat. A királynőnek gyermeke születik, de nagy árat fizet érte. Kis kedvencből hamarosan nagy kedvenc lesz. És bizony az sem mindegy, hogy a szenvedélyes éjszakára milyen reggel virrad. Ők még csak az uralkodók, pedig ugye alattvalók is élnek egy királyságban, egy-egy kapcsolódó történettel. Nem is akármilyennel!
Szörnyek és szerelmek kritika
A forgatókönyv a Pentamerone c. XVII.-ik századi olasz mesegyűjteményből kiválasztott három alkotásra támaszkodik. Vagyis három önálló történetet is láthatunk a vásznon kibontakozni. Igaz ugyan, hogy van amelyik jobban sikerült, vagy nagyobb hangsúlyt kapott, de mindegyik érdekes a maga módján. Itt persze nem Disney mesékre kell gondolni, inkább a Grimm testvérek jóval borongósabb, gonoszsággal, félelemmel, erőszakkal és fájdalommal teli történeteire. Ahol a jó nem mindig győz, és mindennek meg van az ára. Borsos ára, amit a sors kamatostul hajt be szinte minden szereplőn. A cselekmény így ugyan egy idő után kiszámíthatóvá válik, de ezért a hiányosságért (bár ez inkább feature, nem bug), kárpótol minket a színészi játék és a fényképezés. Az eredeti helyszínek, a csak szükséges mértékű CGI, a jelmezek szinte leesnek a vászonról, pedig nem is 3D-s a film. A káprázatos színek és beállítások szemet gyönyörködtetően visznek el minket a kastélyok csúcsaitól a hegyek ormaira, a vizek mélyéről a barlangok mélyére, tróntermekből az sűrű erdőbe .

Bár a Szörnyek és szerelmek című film már évek óta elérhető különböző, mondjuk úgy, alternatív forrásokból, mindenkinek javaslom, nézze meg a nagyvásznon, ahová való. Talán a költségek kímélése miatt, de nem rontották el szinkronnal, minden színész a saját hangján szól hozzánk. Ugyan nem rövid, 134 percet bőven megér az életünkből. Ki tudja, mikor láthatunk hasonlót?

Na persze, azért ez a film sem mentes a hibáktól, de erényei meghaladják azokat, így téve zárójelbe jelentőségüket. A három történet talán túl sok, még ennyi játékidő sem volt elég jobban bemutatni őket teljes pompájukban. De hát egy mese esetén megbocsátható, ha kissé elnagyolt, amennyiben átjön a lényeg. Jelentem átjön. Ezen még a borzasztó magyar cím sem tud változtatni. Ezúton is tiszteltetem a marketingest, aki ezt találta a legjobbnak.

Szerintem: 

Hazai bemutató: 2018. május 31.

Hazai forgalmazó: Pannonia Entertainment

For privacy reasons YouTube needs your permission to be loaded.
I Accept