window.dataLayer = window.dataLayer || []; function gtag(){dataLayer.push(arguments);} gtag('js', new Date()); gtag('config', 'UA-108567345-1');

Tűzgyűrű: Lázadás kritika

Home » Tűzgyűrű: Lázadás kritika

Tűzgyűrű: Lázadás kritika

Tűzgyűrű: Lázadás kritika
Addig írom meg ezt a kritikát, amíg friss az élmény, félő, hogy utána már tompábban véleményeznék. A Tűzgyűrű első része (innen is üdvözlöm a fordításért felelős egyént) nem volt se jó, se rossz, elevezett a langyosabb vizeken, cserébe látványos volt. A karaktereknek volt valamennyi jellemfejlődése, ki lettek bontva a történeti szálak, akadt egy kevés érzelmi háttér a filmben. Nem sok, de volt. Beültünk megnézni a Tűzgyűrű: Lázadás című filmet, és nem lettem büszkébb vagy bölcsebb, csak öregebb.Tíz évvel az eredeti történet után kapcsolódunk be ismét a Jaegerek és Kaijuk harca után felépülő világba. Építkezések, javítások, csontok mindenhol (hogy ezekre nem volt feketepiac…), valamint a várható és olyannyira természetes generációváltás. Az előző film hősei nagyjából mind meghaltak, így új gárda kap esélyt arra, hogy megmenthessék a világot. Eddig teljesen legitim a Tűzgyűrű folytatása, na de nézzük, mi változik, mert változnia kell, nyilván. Reálisabb volt a keleti vonal ábrázolása, igenis hiány volt az első filmben, hogy mennyire rányomták a bélyeget a Jaeger-építésekre. Mindenki katonai ruházatban, vagy hipermodern slim-fit ruhában parádézik, közben az amerikai parton részegeskedik, és selejtes Jaegerekből lopkod aksikat a film egyetlen fekete szereplője (John Boyega). Egyrészt klisé, másrészt hol van az ombudsman ilyenkor?

Előkerül még egy tizenéves lány, aki lehetetlen háttérrel rendelkezik (legalábbis ami a jelenlegi életkörülményeit jelenti, illetve a hobbiját), és ezzel el is indulnak a Tűzgyűrű: Lázadás című film a logikai buktatók (a rendező számára nem annyira) rögös útján. Majdnem minden, ami az első filmben fix tény volt, fel van rúgva ebben a részben. Az én nagy kérdésem: Ha az első részben lezárták a Tűzgyűrűt, akkor most honnan jönnek elő megint Godzilla bunzenégős ivadékai? Kiderül, de ehhez mindenki szenvedje át magát a filmen.
Tűzgyűrű: Lázadás kritika
Tíz évvel az invázió után még mindig fejlesztik a Jaegereket és a pilótakiképzés sem állt le (nagyon gyenge sikerfaktorral), pedig a logikus konklúzió az első film végére az volt, hogy oké, vége, ennyi volt. Nyilván mindenki tudja az előzetesből, hogy nem, de felettébb indokolatlan volt számomra, hogy még fejlesztéseket is akarnak a robotokra pakolni. A kadétok között kb minden náció képviselve van (mind gyerek) – itt szeretném megemlíteni a tinédzser-orosz-Scarlett Johansson összesen egy félmosoly erejéig volt vicces (csak a félreérthetősége miatt). Érezhető volt, hogy ki fog meghalni a csapatból, ahogy az erőltetett viccek is a tizedik perctől. Látványfilmnek látványfilm, tény, de sci-fiakció… egyik kategóriába sem sorolnám. Az akciójelenetek legtöbbjénél annyira minimális az emberáldozat, hogy nem tudok aggódni, izgulni vagy legalább bánkódni az elesettekért. Egyszerűen anyagköltségről beszélünk, mert csak a várost darálják le.

A karakterek alig vannak kibontva, úgy kell görcsösen összeszedni, hogy mi a történetük, a pilóták közül hármat ismerünk meg jobban, a többiekről ez is érezteti, hogy tölteléknek vannak itt. Egész jó viccek voltak a filmben, csak olyan időzítéssel és kontextusban, hogy mégsem tudtam nevetni. Meg a közönségből más sem. A filmben van egy cselekményszál, ami nincs teljesen kibontva, viszont cserébe sejthető, hogy miért/ki miatt történik az, ami. Ez sem lenne nagy baj, de már a sokadik mínusz egymás után, és igencsak húzza lefelé a film minőségét.Szörnyfilmnek inkább elmenne a produkció, de miután ki van hangsúlyozva, hogy legalább két pilóta kell egy Jaegerhez (halkan megjegyzem, hogy vadászt jelent), akiknek neuro-linkben kell kapcsolódniuk és leküzdeni minden lelki szorongásukat, hogy jó legyen a szinkron… aztán olyan kőkorszaki megoldásokat dobnak be a Kaijuk ellen, hogy még Frédiék is csak húzták volna a szájukat…

A Tűzgyűrű: Lázadás című film nem tart sehová, nincs katarzis, már vártam a stáblistát, direktben szurkolni kellett neki. Felesleges érzelmes jelenetek, majdnem teljesen hiányoznak a háttértörténetek, viccek a padló alá temetve, és ráadásul: mindent a szádba rágnak. Hangosan kimondanak evidens dolgokat, amit még általános iskolásként is fel tudnék fogni magamtól. Nem tudom ajánlani a filmet, sehogy, senkinek, soha. Unalmas, klisés, gyenge. A látvány nem tud mindenért kárpótolni, ráadásul az extra jelenetben elhangzik egy mondat, amit remélem, csak én értelmezek egy folytatás ígéreteként…

Szerintem (Szabolcs kollégával egyeztetve): 

Hazai bemutató: 2018. április 5.

Hazai forgalmazó: UIP-Duna Film

For privacy reasons YouTube needs your permission to be loaded.
I Accept
5 hozzászólás

 1. Riddick 2018-08-24 at 10:19

  A film lehetett volna jobb is, nem vitás.
  Viszont én is súgok valamit: a Tűzgyűrű az angol Ring of Fire tükörfordítása, ami egybeesik a Cirkumpacifikus-hegységrendszerrel. Itt számos aktív és szunnyadó vulkán található, emellett gyakori földrengés fészek. Amúgy nem gond, földrajzból oktatták az iskolában. A Pacific Rim ennek egy hangzatos szójátéka.
  Soha jobb magyar fordítást.
  Súgás vége.

 2. Illés Heni 2018-04-08 at 20:25

  Köszönjük!

 3. András 2018-04-07 at 22:08

  Kedvesem,

  Nincs itt semmi trollkodás, látszik hogy a kritika úgy készült hogy kb fél füllel figyelt mert az általa nem értett dolgok mind kivoltak fejtve a filmben.
  Internet, tessék névvel.

 4. Illés Heni 2018-04-07 at 20:56

  Kedves!

  Ha legközelebb hozzászólsz valamihez ne egy fake e-mail címről írj, mivel ebből látszik, hogy csak trollkodni akarsz. Elfogadjuk, ha nem tetszett a kritika vagy nem egyezik a véleményed a kritika írójával, de a személyeskedést kérlek mellőzd.

 5. Legközelebb olyat kritizálj amin figyelsz is 2018-04-07 at 20:38

  Igen, Jaeger, mert a programnak ez volt a neve így az előállított robotok is ezt a nevet kapták. Elég hülyén hangzana ha vadásznak hívnák őket.
  Fejlesztették a Jaegereket, mert tudták mi a célja az ellenségnek, az hogy ideiglenesen lezárták az átjárót nem azt jelentette, hogy végleg leszámoltak velük.
  Kőkorszaki megoldásokat ? Figyeltél egyáltalán ? A kaijuk páncélja elnyerte és visszaverte az energiát, így nem maradt más mint hozzájuk vágni a romokat stb.
  Karakterek halála ? A nyilvánvaló az lett volna ha az általad orosz Scarlett-nek nevezett lány hal meg illetve Boyega társa, de rendben, kiszámítható volt 😉

  Kritikád alapján gondolom a Szárnyas Fejvadász tetszett…

A Te véleményed is számít!

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..

Ez az oldal cookiekat használ Ok
%d blogger ezt szereti: