Vademberek hajszája kritika
A generációk szembeállítása gyakori fogás a filmesek világágában (is), hiszen az ebből fakadó konfliktusok igen sokrétűek lehetnek. A Vademeberek hajszája című filmben Egy magának való vidéki öreg ex-fegyenc és egy városi, túlsúlyos tinédzser elég szokatlan párosítás, de lássuk, Taika Waititi (Hétköznapi vámpírok, Thor: Ragnarök), a feltörekvő új-zélandi író/rendező tehetség mit hoz ki belőle.

Ricky (Julian Dennison) az árvaházból egy tanyára kerül, amit a csupaszív Bella (Rima Te Wiata) és a kevésszavú, de mogorva Hec (Sam Neill) tölt meg élettel. Ricky igen problémás gyerek, sok minden van a rovásán, de Bella kedvessége átlendíti a kezdeti nehézségeken. Érzi, hogy őszintén szeretik, és kezd megbarátkozni a helyzettel. Azonban Bella tragikus hirtelenséggel meghal, és Ricky-t vissza akarják vinni az árvaházba. Ezt nem hagyja, inkább kutyájával, Tupac-kel beveszi magát az erdőbe, a természetben keresve menedéket az fenyegető társadalom elől. Hec persze a keresésére indul, rá is talál, de egy baleset hetekkel nyújtja meg a kényszerű kempingezést. Eközben Paula (Rachel House) a sikerorientált gyerekfelügyeletis nem adja fel, mert ők “egy gyereket sem hagynak magára”, és égen-földön keresteti. Már haza igyekeznek, amikor találkoznak három tökkelütött vadásszal, akik ráébresztik a szokatlan párost, hogy az erdőben bujkálás is jobb annál, mint ami az emberek között vár rájuk. És a hajtóvadászat ekkor komolyra fordul.

Vademberek hajszája kritikaA két karakter szemlélete igencsak távol áll egymástól, legalábbis az elejéén. Mégis van bennük valami közös. Mindketten a társadalom perifériáján élnek, és nem is nagyon találják benne a helyüket. Az természetbe menekülve viszont rájönnek, hogy a másik is ember, és meg is kedvelik a egymást. A hónapokig tartó “menekülés” pedig eltéphetetlen kapcsot hoz létre a két elveszett lélek között. Ez persze nem megy egy pillanat alatt, sok konfliktus és kaland szükséges hozzá. Ami jó, mert ezek többsége igencsak szórakoztató. Még a drámaibb helyzetek is át vannak itatva a rendező sajátos humorával, amit nehéz kibírni kacagás nélkül. Miközben a kalandok sem mindennapiak. Menekülés közben megmentik egy ember életét, a Gyűrűk Urából ismerős módon bújnak el üldözőik elől, összefutnak egy lovász tinilánnyal és annak különc apukájával. Valamint Bolond Sam-el (Rhys Darby), az konteómániás remetével. Végül még egy gengszerteres autósüldözés is belefér.

Vademberek hajszája kritikaMindez megkoronázva Új-Zéland csodás tájaival. Most azonban nem egy fantasy világot játszanak, hanem saját magát adhatja. A végtelen erdő, a magas hegyek, a csordogáló patakok mind-mind hozzátesznek a hangulathoz, szinte mi is helyszínen érezzük magunkat. A természet sajnos nem csak barát de ellenség is lehet lehet, de ez is inkább csak hozzátesz a történethez, mint elvesz belőle.

A film persze valójában nem hoz sok újdonságot a műfajba, de kirángatja az utóbbi évtized unalmából a kalandfilmes zsánert. Nem keveri divatos young-adult tematikával, senki sem akarja megváltani és/vagy megmenteni a világot, legfeljebb saját magát. Cserébe őszinte érzelmeket, érdekes, vicces és izgalmas helyzeteket, nehéz, de mégis szerethető karaktereket, könnyed humort kapunk, és kiváló alakításokat. És a zene! Az egyik montázs alatt szóló Sinnerman Nina Simone-tól nálam megér egy óriási pirospontot. Néhány szituációt ugyan kicsit könnyedén úsznak meg, de ettől nem sérül az összkép, így megbocsátható.

Ritkán látni ilyen jó érzékkel összerakott, a maga egyszerűségében zseniális filmet. Egyszerűen nem lehet nem szeretni. Hamar elfelejteti az esetenként giccses mivoltát, és egy kellemes bő másfél órával leszünk gazdagabbak. Mindenkinek ajánlom, korra, nemre való tekintett nélkül, nem érdemes kihagyni. És egyetek kolbászt!

Szerintem: 

Hazai bemutató: 2017. május 11.

Forrás és fotó: Pannoinia Entertainment

For privacy reasons YouTube needs your permission to be loaded.

I Accept