Vonat Busanba - Zombi expressz kritika
Bár a The Walking Dead és a Z világháború keltette zombiőrület kezd lecsillapodni, azért ha Dél-Koreából érkezik egy darab, melynek története nagyrészt egy száguldó vonaton játszódik, akkor azért arra illik odafigyelni. Vonat Busanba – Zombi expressz pedig pontosan azt nyújtja, amit ígér: élőholtak, száguldás, vasút és dráma.


A nem túl bonyolult történet – mert hát hova is kellene egy zombis filmet bonyolítani? – szerkezeti felépítése abszolút hű a zsánerhez: a fontosabb karakterek ismertetése, egy kis minidráma, majd a veszély megismerése, tömeges fertőzés, a szereplők többsége elhull és végül… megváltás? Ugyanakkor az elődökhöz képest mégis sokat dob a latba a tény, hogy mindez egy 300 km/h-val száguldó vonaton történik! El lehet képzelni a klausztrofób hangulatot és a kilátástalanságot, melyet az is tetéz, hogy a fertőzés szó szerint villámgyorsan terjed.
Vonat Busanba - Zombi expressz kritika
Az ilyen gyors zombivírus-terjedés ismerős lehet a 28 nappal később-ből és a már említett Z világháborúból is, mi több, utóbbira több jelenet is hajaz, legalábbis amikor az élőholtak egy nagyobb masszában hömpölyögnek az élők felé. A hangulat mindentől függetlenül hamisítatlan koreai, azaz remekül, ízléssel tudják keverni a horror mellett a drámai és a humoros elemeket is. Igaz, a zombismink kissé bénára sikeredett, sehol sincs egy random The Walking Dead epizódhoz képest, szóval frászt tuti nem fog tőle senki se kapni.

Annál érdekesebb viszont a történet emberi szála! Ennek középpontjában egy elvált üzletember apuka és a természetesen elhanyagolt kislánya található, akik épp anyukához utaznak szülinapozni. Mellettük kiemelt figyelmet kap még egy fiatal baseball játékos és kvázi barátnője, a nagydarab, de szeretni való férj, aki terhes feleségét védelmezi és a parancsolgató, hidegvérű igazgató úr. Mindegyiküknél jelentős jellemfejlődések és torzulások mennek végbe mindössze pár óra alatt, a néző fejében meg folyamatosan az a kérdés motoszkálhat, hogy ő mit tenne egy ilyen helyzetben. Mégis, meddig lehet megőrizni emberiességünket és mikortól válunk önvédelmező szörnyetegekké? Hány embert áldoznánk fel azért, hogy mi biztosan túléljük? A színes felszín alatt a film ugyanis ilyen komoly kérdésekre keresi a választ.
Vonat Busanba - Zombi expressz kritika
Ugyanakkor nem kell megijedni, a dráma nincs annyira előtérbe tolva, hogy az jelentősen befolyásolja a cselekmény menetét, csak néha ad egy kis szünetet két trancsírozás között. Egyébként, ha már itt tartunk, a gore sincs túlzásba véve.

Összességében véve nehéz igazságot tenni: horrornak nem elég feszültséggel és vérrel teli, vígjátéknak kevés, drámának meg túlságosan is felszínes. A történet és a szereplők azonban pont elég izgalmasak ahhoz, hogy bizalmat szavazzunk a Vonat Busanba – Zombi expressz című filmnek. No meg maga a tény, hogy azért ázsiai horrort sajnos ritkán látni hazai moziban…

Szerintem:

Hazai bemutató: 2018. március 1.

Hazai forgalmazó: Pannonia Entertainment

For privacy reasons YouTube needs your permission to be loaded.
I Accept