Krampusz kritika
A karácsonyi horror-vígjáték nem új keletű műfaj, ugyanakkor elkeserítően ritkán látni rá példát, pedig igény, az volna rá. Láthattuk már gyilkos hóembert (Jack Frost 1-2), fura pici lényeket, akik feldúlják a karácsonyt (Szörnyecskék) és persze azt is, amikor maga a Télapó durvul be (Mennyből az ördög). Egy szereplő azonban mindvégig kimaradt, ami érthető, hiszen az amerikai folklórban hiányzik: a Krampusz.

Ez a lény az osztrák szomszédjainktól ered (ezért is honosodhatott meg nálunk) és eredetileg egy ördög-szerű lény volt, aki a rossz gyerekeket ijesztgette láncokkal és adott nekik virgácsot a Mikulás ajándéka helyett, december 5-én. Mára természetesen az ipar ezt az alakot is kedves kis csokifigurává degradálta.
Krampusz kritikaAmerikában persze nehéz lenne elmagyarázni azt a kulturális különbséget, hogy Európa nagy részén karácsonykor nem a jó öreg Mikulás hozza az ajándékot, hanem a Jézuska, így előbbinek külön ünnepnapja van. Éppen ezért fogadjuk el, hogy a forgatókönyv szerint a krampusz karácsonykor támad. Támad, mert itt megbünteti azokat, akik már nem hisznek az ünnep szellemiségében és a módszerei korántsem kifinomultak.

Az áldozatai pedig jelen esetben egy nagyobb família, amelynek tagjai sokfélék és leginkább kínosak, mint a legtöbb család, valljuk be. Van suttyó fegyvermániás díszrepublikánus apa, kinek a gyermekei elég ööö… érdekesek, míg kontrasztként a neje testvérének a családja kissé sznob. Aztán persze ott van a nagyszájú, idegesítő nagynéni is, akit igazából mindenki a pokolba kíván. Meg a kedves német nagyi, aki megérti, amit mondasz neki angolul, de ő az istenért se válaszolna így, hanem inkább a saját nyelvét választja, és ez senkit se zavar!

Michael Dougherty, a zseniális Adsz vagy kapsz rendezője ismét ünnepi körbe helyezte a vicces horrort, csak ezúttal nem sikerült az arányokat megtartania. Míg a Halloween szellemében készült műve egyszerre tudott hátborzongató, brutális és vicces lenni, itt nem jött össze egyik sem, mivel túlságosan is mesésre sikeredett a Krampusz.
Krampusz kritika
Eleve a krampusz alakja egy népmesei figura, aki bár félelmetesen néz ki, igazából nem csinál semmit. Egyszerűen csak van és kész. Ezért a munka javarésze a kis segítőire maradnak, amelyek közül bár akadnak kimondottan rémisztő figurák (a porcelán angyalbaba engem a Halálos hallgatásra emlékeztetett), de a többség kifejezetten nevetséges, mint a véres szájú plüssmaci, vagy a mézeskalács emberkék. Ennél fogva hatalmas az aránytévesztés: a játékidő első fele egy könnyed, családi mozi és leszámítva egy, a padláson játszó erőteljes jelenetsort, igazából végig az is marad. Nem tudom, hogy a forgalmazási könnyedségek miatt (PG-13-as besorolástól ne várj jó horrort, tartja az ősi irokéz mondás), de ritka vérszegény, ugyanis az áldozatok egyszerűen eltűnnek. Nincsenek kimondottan véres jelenetek, sem igazi hidegrázás, ami eleve kudarcra van ítélve a cselekmények jellegéből adódóan.

Krampusz kritikaViszont annyira azért nem vicces, hogy mint vígjáték, önállóan megálljon a lábán, mivel hiába vannak jó poénjai, ezeknek a többsége mindössze két karakterhez köthető, akik szerencsére jó szinkronhangokat is kaptak (Molnár Piroska a zsémbes nagynéniként remekel, míg Kerekes József a fegyvermániásként).

Maga a kivitelezés is felemás lett: ugyan hozza a karácsonyi hangulatot a színekkel és a díszletekkel, de az operatőri munka irtó pocsék. Vagyis sokszor kapkodnak a képek és rengeteg a közeli felvétel, mondhatni nem egyszer töltik be teljes egészében a vásznat a színészek fejei, ami engem nagyon zavar. Ugyanakkor kifejezetten jópofára sikeredett a beiktatott animációs mese szegmens.

Azt azért mindenképpen a Krampusz érdemének kell tekinteni, hogy legalább nem unalmas és viszonylag kevés a szirupos melodráma is. Egyszer meg lehet nézni, főleg így az ünnepek előtt, de én azért csalódásként éltem meg, mert tudom. hogy lehetett volna ez jobb is, ha a stúdió tökösebb.

Szerintem:

Hazai bemutató: 2015 december 3.

Forrás és fotó: UIP-Duna Film