A 2017-es év ismét egy izgalmas év volt a filmrajongók számára. Ezt az évet kétségkívül a képregényfilmek uralták, és szerintem nem okoz majd meglepetést, hogy jó néhány közülük be is került 2017 legjobb filmjei közé. Talán a 2016-os év egy kicsit jobb volt, de idén sem volt okunk panaszra mivel remek alkotásokat láthattunk, és tanúi lehettünk ahogy néhány filmes műfaj megújul (thriller, horror, musical, háborús dráma, akciófilm). A magyar film felemelkedését is nyomon követhettük, ahogy sorról-sorra nyerik kis hazánk alkotásai a különböző díjakat rangos külföldi filmfesztiválokon. Elkészült az első magyar heist-movie is A Viszkis, ami ugyan megosztotta a nézőket, de ennek ellenére mégis becsábította a tömegeket a moziba.

A 25 filmet tartalmazó listánk 8 ember (szubjektív) szavazata alapján készült (kis főszerkesztői korrigálással), és 2017 legjobb filmjei közé azok az alkotások kerültek be, amik valamiért megérintették “kőkemény” kritikus szívünket.
25. Wonder Woman

A női hősökkel továbbra is mostohán bánik Hollywood, lásd a Macskanő és az Elektra szégyenletes teljesítményét. Azokat sikerült meghaladni, de hosszú még az út. A látványra nem lehet panasz, pedig jóval kevesebbe került egy átlagos szuperhősfilmnél. Temiszküra szigete maga az ókori görög paradicsom. A háború sújtotta Belgium pedig pontosan olyan nyomasztó és kietlen, amilyen valóságban is lehetett. Az akciójelenetek dinamikusak, változatosak és szerencsére van is belőlük elég. Fegyveres, verekedős, harctéri, szuperhősös, ami csak kell.

24. Az igazi csoda

Az igazi csoda egy aranyos, szívhez szóló film, ami azt mutatja be, hogy mennyire nehéz beilleszkedni, ha különbözöl a többiektől, illetve hogy másokra milyen hatást gyakorolhatsz te magad. Kellemes kikapcsolódás lehet ez a kedves film az egész család számára.

23. A számolás joga


Ajánlani bárkinek tudjuk a Számolás joga című filmet, mert a története nem csak tanulságos, de egyszersmind érdekes is. csak minimálisan szájbarágós és úgy általában visszafogott. Nyugodt tempóban vezet minket végig, hagy időt a szemlélődésre, a gondolkodásra.

22. Rögtönzött szerelem

A két nagyon-nagyon szerethető karakter szerelmi drámája fürdőzik a jobbnál jobb poénokban. Színpadon és színpadon kívül is. (Talán inkább színpadon kívül. Belülről nézve nem is tűnik annyira viccesnek a stand up-os világ.) Mindezen erények miatt a szirupos végkifejletet is elfogadjuk. Főleg, hogy a stáblista előtt még fényképekkel „igazolják”, hogy a valóság néha tényleg úgy működik, mint a filmek.

21. Star Wars: Az utolsó Jedik

Ami a legnagyobb erénye Az utolsó Jedik-nek, hogy a Sithek bosszúja óta nem sikerült ennyire jól egyik Star Wars filmnek sem visszaadnia azt hangulatot, amiért ezeket filmeket szeretjük, persze itt nagyrészt a rajongói nosztalgiára építenek, de egye fene elég jól működik. Nem azt mondom, hogy hibátlan a VIII. epizód, de kifejezetten jó irányba halad és tartogat néhány „meglepetést” is. Bár kollégám szerint, talán kicsit poénosabb lett, mint ami elvárható lett volna, de engem ez sem zavart. És végre kapunk egy hamisítatlan, autentikus és igazán emlékezetes Star Wars pillanatot, amitől minden rajongói szív felkiált majd, hogy: IGEN!!! 

20. Lego Batman


A Lego Batmannek már az első 20 perce alatt is nehéz feladat volt nem leesni a székről a nagy röhögések közepette, olyan hihetetlen intenzitással indít. Az alkotók töviről hegyire ismerték a Batman világának minden kis szegletét, és pontosan tudták, mit érdemes paródia tárgyává tenni, mikre érdemes kikacsintani, és milyen plusz poénokat rakjanak még ezek mellé. Kellő önkritikával fordultak az egész műfaj, és Batman felé is, akit egy önimádó, a saját királyságának szobrot állító figurának mutatnak be. Nagyon jól szórakoztam a Lego Batmanen. Egy irgalmatlanul vicces animációs filmről van szó, amivel nagy eséllyel, a DC rajongók fognak a legjobban összebarátkozni, de kétlem, hogy bárki rossz szájízzel távozna a moziból.

19. Atomszőke


Örvendetes, hogy nemcsak a kaszkadőrökre és a trükkökre költötték az a 30 milliót, amibe a film került, de telt belőle színészekre is. Theron és McAvoy mellett feltűnik még John Goodman, Toby Jones, James Faulkner, Bill Skarsgard, Eddia Marsan és Till Schweiger is. Nem egy rossz névsor, még annak fényében sem, hogy túl sok időt nem kapnak. Ez egyértelműen Theron és egy kicsit McAvoy filmje

18. Boldog Halálnapot!

Christopher Landon (Parajelenségek: A megjelöltek, Cserkészkézikönyv zombiapokalipszis esetére) rendezése, a Boldog Halálnapot! egy teljesen korrekt mű, melynek még talán a hibáit is meg lehet bocsájtani, mivel ugyanaz a szív hajtja, mint az Idétlen időkig-ét. Nem váltja meg a műfajt, de megadja mindazt, amire egy mai fiatal mozilátogatónak igénye lehet – még robbanás is van! Az idősebb korosztálynak viszont lehet, hogy egy kissé fárasztó lesz., míg a professzionális horrorkedvelőket meg az zavarhatja, hogy a tettes kiléte kellő filmes rutinnal kitalálható, de engem kivételesen még ez sem zavart.

17. Oroszlán

Sok film szól a világot valamilyen szuper képességgel megmentő hősről, valahogy Saroo is ilyen, de neki nem kellenek természetfeletti képességek, a maga egyszerű, emberi mivoltával válik belőle hős. Nem ment meg több ezer életet, csak egyet: a sajátját.  A film spirituális, de nem India miatt, hiszen bárhol játszódhatna a történet, abban rejlik mélysége, hogy remekül mutatja meg az emberi érzéseket és a megtett utat, ami az emberi élet metaforájává válik.

16. Majmok bolygója: Háború

A harmadik, lezáró film tovább vitte a második részben lefektetett vonalat. Látványos, de okos sci-fi, ami nem csak a szemnek, de gondolkodó elmének is ízletes táplálékkal szolgál. Erényei ellensúlyozzák a hibáit, így nem okoz csalódást. Csak ajánlani tudom, főleg annak, akinek tesztet az előző rész. A kritikusok az előző résznél is jobban kedvelik, teljesen megérdemelten.

15. Nyomd bébi, nyomd!

Nincs még egy ilyen film, ahol a zene és a jelenetek ilyen szintű összhangban lennének egymással. Egy gyerekkori balesete miatt Bébi folytonos zenehallgatással nyomja el a fülében zúgó búgást, és minden elfoglaltságához ahhoz illő muzsikát választ, így a film majdnem minden pillanatát egy marhajó dallam dominálja, aminek mind a vágás, az operatőri munka és az akció is alá van rendelve, de semmikép sem a kárukra, hanem pont az előnyükre, hiszen eme bámulatos fúzió teszi páratlanná és imádni valóvá a filmet.

14. Pókember: Hazatérés


Azt gondolom ajánlanom nem nagyon kell a filmet, mivel valószínűleg mindenki meg fogja nézni. Van aki azért, hogy lefikázza, hogy na már megint egy csináltak egy gagyi Pókember filmet, van aki azért mert fanatikus Pókember/Marvel fan, van aki csak kíváncsiságból, de azt gondolom mindegy miért nézitek meg, mivel mind a fanyalgóknak, mind a rajongóknak kellemes meglepetést fog okozni. A Marvel bebizonyította, hogy igenis lehet egy már megfáradt és elcsépelt franchiseba új életet lehelni. Sőt! Pókember esetében inkább feltámasztásról beszélhetünk, mivel az Amazing Spiderman 2, annyira fájdalmasan rossz volt, hogy szinte megölte a Pókember-szériát.

13. Wind River

Ugyan Sheridan három filmje közül ez a “leggyengébb”, sok rendező örülne, ha csak ilyen filmeket tudna feltenni a vászonra. Kevés dologba lehet belekötni, talán a flashback lóg ki egy kicsit, ha a dramaturgiából nem is, de a nyomozásból egy picit. Illetve, hogy a hősök itt tényleg azok, ettől elég fekete-fehér az erkölcsi tabló. Ettől még erős és érdekes filmet látunk. Az atmoszféra remek, a karakterek és a tempó jó, a vége pedig meglepően érzelmes.

Reméljük tetszett a lista, mivel hamarosan 2017 legjobb filmjeinek folytatásával jelentkezünk, amiből kiderül ki mely filmek kerültek be a top10-be. Olvasd el, hogy szerintünk mik lettek 2017 legjobb művészfilmjei!